Cea mai frecventă formă de hernie de disc

1 2 jpg jpeg

Coloana vertebrală este compusă din mai multe vertebre care sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros, rezistent şi un ţesut gelatinos elastic situat în centrul lui.

Un disc intervertebral sănătos se comportă ca un amortizor oferind coloanei vertebrale o protecţie la şocurile produse de multiplele mişcări pe care le faci constant, cum ar fi fuga, săritul sau ridicarea unor greutăţi.

4 din 5 oameni vor resimţi pe parcursul vieţii o durere lombară. Din fericire, peste 90% dintre aceştia pot beneficia de tratament conservator (terapie balneară, fizical kinetică, medicamentoasă) şi doar 5-10% necesită intervenţie chirurgicală.

Te-ar mai putea interesa: Uite ce exerciţii de kinetoterapie poţi să faci la birou

Cum se prezintă primul simptom?

În momentul în care discul intervertebral se tasează, canalul pulpos se deplasează către canalul medular unde se comprimă un nerv, atunci apare hernia de disc.

Durerea este resimţită pe traseul unei rădăcini nervoase sau a unui nerv, cel mai cunoscut fiind nervul sciatic. Pe lângă durerea destul de incomodă care adesea se lasă pe picior mai apar şi alte simptome cum sunt slăbiciunea musculară şi modificările de sensibilitate (amorţeală, furnicături, lipsa totală a sensibilităţii). Examenul clinic se completează cu o radiografie a coloanei vertebrale.

Citeşte şi sfatul specialistului: Cum să depistezi hernia de disc

Când este necesară operaţia chirurgicală?

Dacă într-o perioadă de timp de 6 săptămâni şi 3-4 luni, tratamentul conservator(electroterapie, balneo, medicamente) aplicat nu se observă îmbunătăţirea simptomelor pacientului, acesta trebuie direcţionat către neurochirurgie. Tratamentul chirurgical rezolvă problema de sciatică, însă este bine să ştii şi faptul că pe termen lung nu există diferenţă între cei trataţi chirurgical şi cei trataţi nonchirurgical.

Ce implică recuperarea postoperatorie?

După intervenţia chirurgicală este nevoie de refacerea structurilor lezate ( muşchi, ligamente, nervi şi uneori os). Indiferent de tipul de intervenţiei chirurgicală suferită este necesară realizarea unui plan individualizat de recuperare în care să fie inclus un program personalizat de terapie fizică, kinetică, medicamentos dar şi instrucţiuni despre cum să îţi reiei activităţile tale treptat.