Ce este sarcina toxică

1 2 jpg jpeg

Aproximativ 2% dintre viitoarele mămici suferă de sarcină toxică sau disgravidie, în special în primul trimestru de sarcină, însă unele gravide pot avea simptomele neplăcute ale sarcinii toxice pe tot parcursul celor 9 luni. Gravida se simte în permanenţă slăbită, are stări de vomă şi pierde din greutate.

Cum se manifestă

După concepţie, organismul este supus unor modificări horomanale care se pot resimţi diferit, de la o gravidă la alta. Cele mai sensibile dintre viitoarele mămici au o stare permanentă de rău, vomită de câteva ori pe zi, sunt sensibile la mirosuri, se deshidratează, au dureri abdominale şi de cap, se confruntă cu insomnii, tahicardie, lipsa poftei de mâncare şi slăbesc considerabil.

În aceste condiţii, gravida trăieşte cu teama că în orice moment poate pierde fătul, iar această senzaţie poate persista până în săptămâna a 12-a sau chiar până la finalul celor 9 luni de sarcină. De ce apare Disgravidia poate fi cauzată de:

- modificările hormonale ce au loc în timpul sarcinii: creşterea estrogenului, tiroxinei şi a serotoninei;

- probleme hepatice sau gastrointestinale cu care s-a confruntat gravida înainte de sarcină;

- infecţia cu Helictobacter pylori;

- vârsta gravidei – femeile de peste 35 de ani se pot confrunta cu sarcină toxică;

- sarcină multiplă;

- Rh-ul negativ al viitoarei mămici;

- surplusul de kilograme şi consumul de alimente grase;

- carenţa de vitamina K;

- stresul.

Riscurile sarcinii toxice

Stările permanente de rău împiedică gravida să se alimenteze corespunzător, astfel apare riscul ca fătul să nu se dezvolte sănătos şi prin urmare, să aibă o greutate mică la naştere sau chiar să se nască prematur.

De asemenea, şi mama poate suferi de pe urma sarcinii toxice, putând suferi dezechilibre fizice şi psihice. Tocmai de aceea, supravegherea medicală este necesară pe tot parcursul perioadei în care gravida se simte rău.

Ce poate face gravida

Pentru ameliorarea stărilor de rău cu care se confruntă femeile ce au o sarcină toxică, se recomandă consumul de ceai cu rădăcină proaspătă de ghimbir, reducerea din meniul zilnic al alimentelor bogate în lipide saturate, cum ar fi untul, smântâna şi uleiul, şi înlocuirea acestora cu produse proaspete şi cât mai puţin procesate, plimbări în aer liber sau chiar schimbarea mediului pentru o perioadă, departe de stresul cotidian.

De asemenea, dacă stările de rău persistă, este necesară supravegherea medicală şi chiar internarea gravidei pentru a nu pune în pericol viaţa sa şi a fătului. În acest caz, gravida va primi perfuzii şi va fi rehidratată intravenos. De asemenea, medicul îi va prescrie şi antivomitive.

INFO: Disgravidia se manifestă adesea la prima sarcină, însă poate apărea şi la a doua sau chiar şi la a treia sarcină.