Tratamente naturiste cu seminţe de in

1 2 jpg jpeg

Pe vremurile demult uitate, inul, ca şi metalele preţioase, era apanajul unor meşteri straşnici. Din pânza de in topit se făceau veştmintele ritualice, iar giulgiul în care a fost înfăşurat trupul lui Iisus Hristos a fost ţesut tot din in. Aşadar, inul este apreciat de mii de ani pentru întrebuinţările lui vestimentare, dar şi pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului uman.

Seminţele de in conţin 4-10% mucilagii formate din acid galacturonic, ramnoză, galactoză, xiloză şi arabinoză; 30-40% lipide formate din trigliceride ale acizilor oleic, linoleic, stearic, linolenic şi miristic; fier, calciu, potasiu şi aluminiu. Fibrele seminţelor sunt bogate în siliciu.

Tratamente naturiste cu seminţe de in – tratament anti-constipaţie şi pentru scăderea considerabilă în greutate (obezitate)

Seminţele de in întregi au acţiune laxativ-purgativă, iar în ultimii ani, uleiul de seminţe de in a căpătat o deosebită importanţă datorită prezenţei în ulei a acidului gamalinolenic (AGL) şi a altor acizi graşi esenţiali polinesaturaţi, care participă la esterificarea colesterolului şi la alte procese biochimice.

Uleiul de seminţe de in este administrat în tratamente naturiste ca importantă sursă de acid gras gamalinolenic şi acid gras linoleic în afecţiuni ca: diabet, tulburări de ciclu, afecţiuni inflamatorii, afecţiunile coronariene ale inimii, scleroză multiplă, eczeme atopice, răspunsurile imunitare, hiperreactivitatea şi alcoolism. Cantitatea zilnică de ulei de seminţe de in este de 2-5 g în salate sau preparate culinare, la rece. Se poate lua direct cu linguriţa pentru cine suportă înghiţirea uleiului simplu.

Seminţele de in întregi, nefărâmate, sunt recomandate în constipaţii şi obezitate, deoarece măresc bolul fecal, cresc peristaltismul intestinal şi favorizează eliminarea. Tratamentul se ia zilnic o perioadă de timp, câte 1-2 linguriţe sau 1 lingură de seminţe de in, întregi spălate şi lăsate la înmuiat într-o cană cu apă la temperatura camerei timp de 2-3 ore. Toată cantitatea se ia seara înainte de culcare.

Tratamente naturiste cu seminţe de in – cataplasme cu făină din seminţe de in pentru afecţiuni cutanate

Din seminţele de in se poate face făină de in, care se recomandă sub formă de cataplasme pentru persoanele cu tegumente sensibile, în asociere cu făina de muştar negru, în părţi egale. De asemenea, se pun cataplasme cu făină de in şi pentru afecţiunile cutanate, pentru efectele de drenare a colecţiilor purulente şi de calmare a durerilor. Se face o pastă din făină de in şi apă caldă, se înfăşoară în tifon şi se ţine pe rană. Pentru un efect mai mare se pot toca mărunt flori de muşeţel şi se amestecă cu făina de in. Se ţine timp de 2-3 ore.

Tratamente naturiste cu seminţe de in – scade nivelul glicemiei şi colesterolul rău

Seminţele de in se mai recomandă pentru scăderea nivelului glicemiei, pentru echilibrarea hormonilor sexuali feminini în organism, pentru stimularea fertilităţii feminine, scăderea colesterolului şi pentru tratarea unor boli inflamatorii intestinale. Ingerarea seminţelor de in are efect mai mare atunci când sunt măcinate, însă trebuie ţinut cont de faptul că se consumă imediat după macerare.

Studiile au arătat că femeile care au consumat zilnic timp de 4 săptămâni 50 de grame de seminţe de in măcinate, le-a scăzut colesterolul rău cu până la 18%. Un alt studiu pe cobai a arătat că aportul suplimentar cu ulei de in este eficient pentru prevenirea dezvoltării tumorii de colon. Un studiu pilot din India a demonstrat că efectul uleiului de in are efecte pozitive în comportamentul copiilor care suferă de ADHD. S-a observat reducerea totală a hiperactivităţii şi a altor simptome asociate cu Sindromul de Atenţie Deficitară.

Seminţele de in nu se iau împreună cu medicamente anticoagulante, gen aspirină, deoarece acizii graşi Omega-3 pot creşte riscul de sângerări. Nu se iau nici în combinaţie cu anticoncepţionale, deoarece pot afecta nivelul hormonilor sexuali feminini şi pot modifica efectul medicamentului. Nici în combinaţie cu antidiabeticele nu sunt recomandate, deoarece pot scădea considerabil nivelul glicemiei.