Poţi rămâne însărcinată dacă ai uter retrovers?

1 2 jpg jpeg

Uterul retrovers nu este o anomalie, deci nu trebuie privit ca atare. Având formă de pară, uterul este aşezat în continuarea vaginului, în poziţie uşor înclinată înainte, deasupra vezicii urinare, poziţie numită anteversă şi considerată normală.

În schimb, uterul retrovers este orientat uşor spre posterior, în unele cazuri poziţia sa putând fi situată spre dreapta sau spre stânga. Retroversia uterină este prezentă de cele mai multe ori de la naştere, caz în care este inofensivă, deci fără riscuri pentru sănătate.

Uterul retrovers poate apărea şi din cauza predispoziţiei genetice, probabilitatea de a avea retroversie uterină fiind mai mare la femeile ale căror mame au aceeaşi problemă. Ştiai că în jur de 20 la sută din femei au uterul retrovers din naştere? Însă mai trebuie să ştii că, în unele situaţii, retroversia uterului poate ascunde prezenţa unor boli, chiar tumori uterine.

Modificarea poziţiei uterului poate fi influenţată de tumori uterine, de boala inflamatorie pelvină şi, mai ales de endometrioză. În mod normal, endometrul (mucoasa uterului) trebuie să se afle în interiorul uterului.

La femeile care suferă de endometrioză, ţesutul endometrial se implantează în afara uterului, afectând, de obicei, ovarele şi trompele uterine. Acest ţesut poate influenţa mobilitatea uterului, pe care îl determină să adopte poziţia retroversă.

Nu afectează fertilitatea

Cele mai multe probleme pe care le ridică uterul retrovers se referă la consecinţele pe care le-ar putea avea asupra fertilităţii. Un uter retrovers nu te împiedică să rămâi însărcinată. Însă, pot apărea complicaţii dacă retroversia uterină este însoţită de unele afecţiuni, cum ar fi, de exemplu, boala inflamatorie pelvină, care poate da infertilitate.

În majoritatea cazurilor, uterul retrovers nu prezintă simptome. Uneori, este însă posibil să apară unele dureri în timpul contactelor sexuale (dispareunie) şi dureri abdominale pe durata menstruaţiei (dismenoree). De asemenea, în unele situaţii, retroversia uterului poate da uşoare dureri pelviene în perioada în care se produce ovulaţia.

Menţinerea sarcinii în cazul uterului retrovers nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Medicii ne asigură că un uter retrovers nu pune în pericol dezvoltarea intrauterină a fătului. Oricum, în jurul lunii a treia de sarcină, uterul se „îndreaptă”, pentru a intra în abdomen.

Există şi posibilitatea, mai ales între săptămânile 12 şi 14 de sarcină, ca uterul să rămână „încarcerat” în cavitatea pelviană, ceea ce duce la apariţia unor dureri abdominale şi la dificultăţi de urinare. Această complicaţie necesită monitorizare, din cauza riscului de avort.