VIDEO: Ce trebuie să ştii despre boala sărutului

1 2 jpg jpeg

Mononucleoza, cunoscută mai ales sub numele de boala sărutului, este provocată de virusul Epstein-Barr, care face parte din familia virusurilor herpetice. Din fericire, infecţia cu virusul Epstein-Barr este mai puţin contagioasă decât o banală răceală.

Se consideră că în jur de 90 la sută din persoanele de peste 35 de ani au anticorpi împotriva bolii, ceea ce înseamnă că au fost infectate cu acest virus.

În afară de sărut, virusul poate fi contactat şi prin tuse, strănut, prin folosirea aceloraşi tacâmuri şi căni sau pahare. Şi copiii se pot infecta, mai ales când folosesc aceleaşi jucării (din cauză că majoritatea mai mulţi dintre ei le introduc în gură).

Este însoţită şi de durere în gât

Simptomele bolii sărutului se instalează treptat. Primele manifestări sunt cele ale unei gripe: febră, oboseală accentuată şi durere de cap. În cele mai multe cazuri, apar şi dureri în gât, inflamarea amigdalelor, precum şi mărirea ganglionilor limfatici (mai ales cei de la gât şi axile).

În ceea ce priveşte tratamentul, acesta constă în administrarea unor medicamente care să scadă intensitatea simptomelor. „Antibioticele nu sunt indicate decât în situaţia în care apare o suprainfectare bacteriană”, afirmă Garofiţa Nicolae, medic primar medicină generală la Centrul Medical Garomed, din Bucureşti. Ea mai recomandă şi repaus la pat şi consumul cât mai multor lichide.

Ruptura de splină, complicaţie gravă

Rareori, pot surveni unele complicaţii, dintre care cea mai gravă este dată de mărirea în volum a splinei. Ruptura de splină se manifestă prin durere intensă în partea superioară stângă a abdomenului, tahicardie şi respiraţie greoaie. Pentru a evita riscul de ruptură de splină, medicii recomandă evitarea efortului fizic.

Alte complicaţii majore ale mononucleozei sunt meningita şi encefalita. De cele mai multe ori, este afectat şi ficatul, ceea ce explică de ce unii pacienţi pot face icter, o îngălbenire a pielii şi ochilor. La unii bolnavi, se semnalează şi erupţii generalizate.

La copii, se poate confunda cu răceala

În cazul copiilor, simptomele mononucleozei se pot confunda cu cele ale unei răceli obişnuite, iar la majoritatea copiilor de sub cinci ani, manifestările sunt uşoare, putând chiar trece neobservate. Uneori, boala poate fi prezentă şi fără simptome.

Atunci când afecţiunea este însoţită de manifestările răcelii, este necesară prezenţa la medic. Se evită a se da copiilor aspirină, pentru că acest medicament poate duce la apariţia sindromului Reye, o boală gravă, care afectează creierul şi ficatul micuţilor.

Alte boli transmise prin salivă

Dacă la nivelul cavităţii bucale există leziuni active, există un risc de transmitere a sifilisului, a herpesului bucal şi a hepatitei B. De asemenea, cele mai multe boli ale copilăriei (varicela, rujeola, oreionul) se transmit prin picăturile eliminate prin tuse sau strănut.