Cum se tratează dermatita atopică la copii

1 2 jpg jpeg

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, care se poate manifesta chiar şi din luna a treia de viaţă, sub forma unor eczeme care apar pe faţă, corp şi chiar braţele copilului. Boala poate să fie însoţită de senzaţia de mâncărime şi este cea mai cunoscută dintre toate afecţiunile cutanate din rândul copiilor. Poate apărea dacă cel mic este alergic la anumite alimente, produse de igienă, medicamente sau chiar la alergenii din camera în care stă. La toate acestea, se mai adaugă şi factorul genetic.

Alege produsele de îngrijire fără parfum

Tratamentul se acordă în funcţie de vârsta copilului, de simptomele bolii şi starea lui generală de sănătate. În cele mai multe dintre cazuri sunt prescrise cremele şi uleiurile cu corticoizi, histaminicele orale (reduc senzaţia de mâncărime), dar şi fototerapia (numai în cazul în care vârsta copilului depăşeşte 12 ani). Pe lângă tratamentul medicamentos, este bine să se respecte anumite reguli. Baia copilului trebuie să fie de scurtă durată, iar apă să fie călduţă, nu fierbinte. Alege pentru baia celui mic doar produsele destinate copiilor, care nu conţin parfum sau alte substanţe dăunătoare. După baie, aplică numai cremele recomandate de medicul pediatru, iar când vine vorba de îmbrăcămintea lui, alege întotdeauna produsele din bumbac. Evită să îl îmbraci mai gros decât trebuie, deoarece supraîncălzirea poate afecta eczemele.

Pont: Şi când vine vorba de produsele cu care speli haine copilului optează doar pentru cele care au special creată formulă antialergică.

Fără fum de ţigară în preajma celui mic

Pe lângă tratamentul medicamentos, soarele şi apa mării sunt de folos în ameliorarea dermatitei atopice. Însă dacă eczemele sunt infectate trebuie evitat contactul cu nisipul. Încearcă să eviţi pe cât posibil şi contactul copilului cu fumul de ţigară, deoarece poate agrava boala şi, în plus, creşte şi riscul apariţiei problemelor respiratorii. Un alt sfat care te poate ajuta este să îi distragi atenţia când cel mic încearcă să se scaprine. Propune-i un joc nou sau chiar o plimbare cu familia în natură.

Pont: Mediul familial poate influenţa evoluţia bolii, de aceea încearcă să îi oferi un climat familial călduros.

Sfat: Tratamentul împotriva acestei boli poate să se facă încă din perioada sarcinii, deoarece dacă ambii părinţi au această boală, ea este transmisă la făt în 80% din cazuri.