Reconstrucţie mamară minim-invazivă realizată în premieră naţională

1 1 jpg jpeg

Prima reconstrucţie mamară din România prin tehnica pre-pectorală a fost realizată de o echipă chirurgicală de la Institutul Sânului.

Este vorba despre o alternativă inovatoare, minim-invazivă, a reconstrucţiei de sân cu implant. Noua metodă oferă pacientelor rezultate superioare, precum dureri diminuate, perioadă redusă de recuperare, mobilitate crescută şi rezultate estetice mai naturale. Procedura a fost efectuată unei paciente în vârstă de 51 ani, după operaţia de mastectomie.  

Intervenţia a fost realizată într-un singur timp operator, a durat 1 oră  şi 30 de minute şi a fost încheiată cu succes, pacienta având o evoluţie postoperatorie favorabilă, fără dureri sau complicaţii ulterioare. Aceasta va urma o perioadă de recuperare de aproximativ 3 săptămâni, în care se va prezenta periodic la control. Ca soluţie de derm artificial, chirurgii au folosit o matrice dermică acelulară (ADM) din colagen porcin, o membrană performantă patentată, cu peste 20 de studii ştiinţifice deja publicate şi peste 4000 de intervenţii chirurgicale în întreaga Europă.

„Suntem mândri că am adus această procedură în România, la Institutul Sânului. Sperăm ca pacientele care au trecut prin operaţia de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorală şi să o vadă ca o investiţie în calitatea vieţii pe termen lung”, a declarat Dr. Cristian Viişoreanu, fondatorul Institutului Sânului din Bucureşti.

În reconstrucţia mamară clasică, implantul siliconic este plasat sub muşchiul pectoral, tehnică asociată în general cu dureri postoperatorii, edem pe perioadă îndelungată şi un aspect mai artificial al sânului. Reconstrucţia de sân pre-pectorală este o alternativă minim-invazivă care presupune inserarea deasupra muşchiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) care înveleşte implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce ţesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat, şi are rolul de a preveni complicaţiile tardive, precum contractura capsulară (deformare, durere locală şi consistenţă dură a sânilor), deplasarea implantului sau asimetrii. Dermul artificial nu determină reacţii imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului şi asimilat de organism.