Radiaţiile medicale: beneficii şi riscuri

1 2 jpg jpeg

Mamografiile, tomografiile computerizate, radiografiile dentare şi pulmonare sunt investigaţii care utilizează razele X. Ce beneficii şi riscuri au radiaţiile medicale?

Radiaţiile pot altera ADN-ul şi, cu toate că daunele sunt reparate de celule, uneori rămân mici zone nereparate. Acest lucru poate conduce la mutaţii genetice care contribuie la apariţia cancerului. Dacă, în trecut, exista un risc mai mare ca pacientul să dezvolte cancere în urma expunerii la radiaţiile medicale, în prezent, aparatele folosite pentru aceste proceduri sunt dotate cu tehnologii avansate, care minimizează doza de iradiere.

Radiaţiile naturale şi radiaţiile medicale

Corpul uman este expus zilnic radiaţiilor ionizante provenite din surse naturale precum razele solare şi radonul, un gaz radioactiv rezultat din descompunerea naturală a uraniului în sol, apă şi materiale de construcţie. În România, media de radiaţii naturale este de aproximativ 2,27 mSv (milliSieverts) pe an.

Cantitatea de radiaţii medicale diferă în funcţie de tipul de investigaţie. O radiografie dentară emite 0,005 mSv, una pulmonară 0,1 mSv, o mamografie 0,7 mSv. Investigaţiie imagistice care emit cele mai mari cantităţi de radiaţii sunt tomografia computerizată pentru cap (2 mSv), cea pentru torace (7 mSv) şi cea pentru abdomen (10 mSv). Experţii radiologi susţin că, dacă nu se ajunge la 100 mSv pe an, riscul de cancer este neglijabil.

Pentru pacient, beneficiile sunt uriaşe, investigaţiile imagistice crescând foarte mult şansa de obţinere a unui diagnostic precis şi eliminând aproape în întregime necesitatea intervenţiilor chirurgicale exploratorii şi a altor proceduri cu risc crescut. Prin intermediul imagisticii, medicii au o viziune mult mai clară a organelor, vaselor de sânge, oaselor şi ţesuturilor, localizează precis tumorile şi cheagurile de sânge şi se ghidează pentru introducerea stenturilor, a catererelor sau pentru implanturi. Înainte de a indica o astfel de investigaţie, medicul va avea în vedere întotdeauna binomul risc-beneficiu, pentru ca pacientul să primească cea mai bună recomandare.

Copiii şi femeile însărcinate sunt mai sensibili la radiaţii

Dacă, pentru un adult, investigaţiile imagistice sunt relativ sigure, organismul unui copil este mai susceptibil de a fi afectat de radiaţii. Din acest motiv, pentru copii şi tineri, medicii recomandă în general alte tipuri de investigaţii. Însă, atunci când folosirea dispozitivelor cu raze X este imperios necesară, dozele folosite în cazul lor sunt de aproximativ 5 ori mai mici decât în cazul adulţilor. Dacă o persoană a fost expusă în copilărie tratamentelor cu raze X pentru a i se trata un tip de cancer, riscul ei de a dezvolta alt tip de cancer creşte. Nu se recomandă ca femeile însărcinate să facă radiografii abdominale, însă cele mai multe tipuri de radiografii nu pun în pericol uterul. Dacă ţi se indică efectuarea unei proceduri imagistice cu raze X, cere-i medicului tău să-ţi răspundă la toate întrebările despre beneficiile şi riscurile acesteia.