Răchitanul tratează ulcerul

1 2 jpg jpeg

Răchitanul (Lithrum salicaria) este definit printr-o bogăţie de componente cu efect terapeutic, spune dr. Daniela Buşneag, specialist în apifitoterapie. Planta conţine glucoză, amidon, colină, substanţe minerale, compuşi cu rol antibiotic, carotenoizi şi uleiuri volatile, fiind folosită în tratamentul hemoragiilor gastrointestinale şi dizenteriei. Are proprietăţi antidiareice, fiind un bun antidizenteric, antiseptic şi cicatrizant. „În cazul ulcerului, răchitanul ajută la oprirea sângerării şi la vindecarea leziunilor de la nivelul mucoasei, în principal, datorită efectului antibiotic şi cicatrizant“, subliniază dr. Buşneag.

În cazul persoanelor care suferă de ulcer însoţit de melenă (eliminarea unui scaun negru, care conţine sânge din părţile superioare ale tubului digestiv), metroragie (eliminarea sângelui provenit din uter, în afara ciclului menstrual), hemoragii, enterocolite şi diaree, fitoterapeuţii recomandă infuzia de răchitan. Se adaugă 1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă 15 minute la infuzat. Se beau 3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. Pentru aceleaşi probleme, poţi prepara acasă undecoct din răchitan. Pui 2 linguriţe de plantă în 300 ml de apă şi fierbi 10-15 minute. Decoctul se bea în 2 reprize, iar în cazuri mai grave, se consumă 2 căni pe zi.

Aliat în neplăcerile femeieşti

Planta poate fi folosită şi în prepararea unor remedii pentru uz extern. În cazul femeilor care suferă de leucoree (scurgere vaginală de lichid albicios, uneori purulent), care au răni şi iritaţii ale vaginului, vaginite acute şi prurit vulvar (mâncărimi intense în acea zonă), specialiştii recomandă un decoct de răchitan. Se folosesc 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită la 500 ml de apă. Se fierbe planta 5-10 minute, la foc potrivit. Se lasă la răcit 15-20 de minute şi se strecoară lichidul. Se fac spălături vaginale cu acest decoct, de 2 ori pe zi, şi băi locale, până dispar neplăcerile.

Tratează hemoroizii şi sângerările anale

Fitoterapeuţii recomandă, tot pentru uz extern, comprese cu decoct de răchitan în cazul persoanelor care se confruntă cu ulcere varicoase, urticarie, eczeme, dermatoze, hemoroizi sau sângerări anale. Se folosesc 4 linguri de plantă mărunţită la 400 ml de apă. Se fierbe 15 minute şi se strecoară lichidul. Se fac băi locale sau se aplică pe zonele cu probleme comprese cu pansament steril înmuiat în acest decoct.

Alte remedii din plantă

În caz de alergii (planta echilibrează activitatea sistemului imunitar), herpes (este de ajutor pentru că are proprietăţi antivirale), dizenterii şi enterite hemoragice, precum şi anumite forme de cancer (răchitanul are proprietăţi imunostimulatoare, distruge vasele de sânge care hrănesc tumorile), dr. Daniela Buşneag recomandă extractul sautinctura de răchitan. Se pun într-un borcan aproximativ 20 de linguri de pulbere de răchitan, peste care se toarnă 500 ml de alcool. Se închide bine borcanul şi se lasă la macerat 2 săptămâni, într-un loc călduros, apoi se filtrează. Extractul obţinut se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 3 ori pe zi, câte 1 linguriţă diluată într-o cantitate mică de apă.

Are şi contraindicaţii

Răchitanul se foloseşte cu prudenţă în caz de constipaţie, atrage atenţia dr. Buşneag, planta fiind administrată în aceste situaţii împreună cu remedii laxative, precum cruşin, ulei de ricin, tărâţe cu iaurt. Medicul specialist poate recomanda doza sau perioada de administraţie în funcţie de particularităţile bolnavului.

SFATUL SPECIALISTULUI

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

De la răchitan folosim tulpini, frunze şi flori. Se recoltează ramurile cu inflorescenţe, la începutul perioadei de înflorire, pe o lungime de aproximativ 20 de centimetri. Răchitanul se foloseşte sub formă de pulbere, decoct sau extract fluid din plantă. Prin măcinarea plantei verzi se obţine pulberea de răchitan. Această pulbere se păstrează închisă în borcane, 3-4 săptămâni, timp în care se administrează de 3-4 ori pe zi, înainte de masă, pe o perioadă de 30 de zile.