Putem beneficia de psihoterapie gratuită?

1 2 jpg jpeg

Legea prevede ca persoanele cu tulburări psihice să aibă parte de îngrijire gratuită în ambulatoriul spitalelor, deci fără a se interna. În realitate, cozile mari de la uşa cabinetelor de psihoterapie descurajează pacienţii. În plus, deşi există secţii, precum oncologia, unde este nevoie de specialistul în psihoterapie, acesta nu există.

„Sunt puţine servicii din ţară care beneficiază de un post de psiholog. Din cauza normărilor prezente, poţi scoate un post de psiholog la concurs când renunţi la un medic... Şi acest lucru se întâmplă rar”, explică profesor universitar doctor Tiberiu Mircea, medic primar psihiatrie. Există secţii de oncologie din ţară unde serviciul de psihoterapie este asigurat de diferite ONG-uri. Prioritate, cazurile grave

Consilierea în cadrul spitalelor sau serviciilor publice este condiţionată de activitatea specialistului şi de timpul care-i mai rămâne după evaluarea pacienţilor internaţi. „Este stipulat un psiholog la 100 de paturi. Atunci când un psiholog are de efectuat 20 de diagnosticări într-o secţie, nu va mai avea timpul necesar în ambulatoriu”, subliniază doctorul Tiberiu Mircea.

Sunt strecuraţi printre pacienţii internaţi cazurile considerate urgenţe, cum sunt tentativele de suicid sau cazurile de toxicomanie (care se repartizează serviciilor specializate). În funcţie de gravitatea cazurilor prezentate în ambulatoriu, se pot face şi programări, strecurate printre pacienţii internaţi. Pacienţii care nu pot beneficia de consiliere în ambulatoriul spitalelor sunt trimişi către clinicile private, unde o consultaţie costă, în medie, 100 de lei.

Pentru punerea în aplicare a programului terapeutic, medicul psihiatru sau psihologul va obţine consimţământul pacientului ori al reprezentantului legal, care poate fi retras în orice moment. Pacientul are dreptul la confidenţialitatea informaţiei.

Terapeutul poate dezvălui informaţii despre pacient în următoarele condiţii: există o dispoziţie legală în acest sens, s-a stabilit vinovăţia în cazul unei infracţiuni prevăzute de lege ori pacientul şi-a dat acordul.