Sfârşitul de an şi Sărbătorile de iarnă ne pot copleşi uneori. Ce este potrivit să facem în acest caz, cum să gestionăm „goana după cadouri”, stările negative asociate acestei perioade şi ce mai înseamnă tradiţiile şi sărbătorile ne vorbeşte Geanina Aprodu, psihoterapeut.

În acest sezon, Sărbătorile de iarnă nmai sunt ca în anii trecuţi, din cauza pandemiei. Cum ne va afecta acest lucru? 

Sărbătorile de iarnă din acest an sunt cu adevărat total diferite de alţi ani şi acest lucru se întâmplă pentru că 2020 a fost sau încă este un an cum noi nu am mai trăit. Cum ne va afecta acest lucru? Cred va fi o continuare a stării de incertitudine şi restricţii pe care le-am tot trăit în acest an. Partea bună este că am fost oarecum desensibilizaţi pe parcursul anului şi ne va fi mai uşor să încorporăm şi ideea de Sărbători de iarnă altfel. Cu siguranţă, vom fi mult mai puţin liberi în posibilităţile de mişcare, de relaţionare, probabil că nu vom putea fi alături de toţi ce dragi, iar acest lucru nu are cum să nu ne afecteze. Chiar şi aşa, oamenii vor trăi în mod diferit această experienţă, deoarece oamenii citesc aceeaşi realitate diferit pentru că fiecare se ancorează în concepte diferite. Pentru unii va fi mai uşor, pentru alţii mai dificil, fiecare se va baza pe resursele proprii şi va conta gradul de flexibilitatea mentală a fiecăruia dintre noi. 

Cât mai contează tradiţiile pentru omul modern? Este important să nu le pierdem? 

Tradiţiile sunt importante pentru omul modern, poate uneori sunt însă reinterpretate astfel încât să ţină cont de contextul actual de viaţă, ceea ce nu este deloc un lucru rău. Tradiţiile ne ancorează, de regulă, în momente fericite, ne readuc în minte emoţii şi experienţe plăcute. Uneori au rolul de a ne ajuta să ne identificăm cu un loc, o comunitate, să ne exprimăm apartenenţa. Când mă gândesc la tradiţiile de Crăciun, de fiecare dată fac un salt în timp în perioada copilăriei mele şi retrăiesc momentele acelea unice ale copilului fericit în faţa bradului de Crăciun, de exemplu. Eu cred că pentru mulţi dintre noi tradiţiile înseamnă un acces la resurse, o autentică reconectare cu sinele şi, de ce nu, un bun motiv de a ne ancora în momentul prezent.  

De ce ar trebui să ţinem cont când alegem şi oferim cadourile

Loading...

Ar putea să îți placă

deMamici.ro

Adaugă un comentariu