Provocări şi soluţii pentru testarea şi iniţierea tratamentului la timp pentru pacienţii cu HIV şi hepatite virale în Europa

1 2 jpg jpeg

HepHIV 2019, desfăşurat în premieră în România, reuneşte experţi din 20 de ţări - profesionişti din domeniul medical, experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai societăţii civile şi factori de decizie, care aduc în prim-plan răspunsul Europei la aceste probleme de sănătate publică.

Astfel, se urmăreşte identificarea de soluţii axate pe îmbunătăţirea testărilor, diagnosticarea timpurie şi iniţierea la timp a tratamentului pentru pacienţii din Europa.

„România este o dovadă elocventă pentru progresul făcut în Europa Centrală şi de Est, dar în acelaşi timp atrage atenţia asupra paşilor care încă mai trebuie parcurşi raportat la combaterea acestor patru boli infecţioase.”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş", Co-preşedinte local HepHIV 2019.

Deşi ratele cazurilor de hepatită B, hepatită Cşi BTSraportate au înregistrat un trend descendent în ultimii ani, în România, în 2016, ţara noastră a avut una dintre cele mai ridicate rate de cazuri de TB din UE şi din SEE(Spaţiul Economic European). Totodată, în privinţa HIV, România se află în topul ţărilor din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în ceea ce priveşte numărul persoanelor diagnosticate târziu: 60% dintre cei diagnosticaţi cu HIV, în România, în 2017, faţă de 53%- media din regiune,potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile(ECDC). Totodată, legislaţia continuă să reprezinte o barieră în ceea ce înseamnă accesul la testări, mai ales având în vedere politicile care incriminează „munca sexuală” şi lipsa reglementărilor legislative pentru ca persoane fără pregătire medicală să poată fi formate pentru a efectua testări HIV.

În perioada 2008 – 2017, în România au fost înregistrate în total aproximativ

, mai arată ECDC.

„Regiunea Europei de Est şi a Asiei Centrale continuă să se confrunte cu dificultăţi politice, legale şi tehnice în ceea ce priveşte răspunsul împotriva HIV, a hepatitelor virale, abolilor cu transmitere sexuală şi a tuberculozei, în special în cazul populaţiei aflate la risc. Organizarea acestei conferinţe la Bucureşti poate aduce în prim-plan aceste probleme din zonă şi poate ajuta la generarea schimbării de care este nevoie”,a precizat

Programul ştiinţific al Conferinţei HepHIV 2019 prezintă proiecte de cercetare şi intervenţii de la nivelul întregii Europe, care abordează în mod eficient mai multe boli infecţioase şi cresc astfel numărul persoanelor testate şi care, odată diagnosticate, sunt incluse în tratament. În plus, aproape 20 de sesiuni şi rezumate din programul ştiinţific se concentrează pe studii de cercetare din Europa de Est şi Asia Centrală.

Pentru a marca deschiderea HepHIV2019, iniţiativa HIV in Europese redenumeşte oficial şi devine EuroTEST. Scopul redenumirii în EuroTEST este extinderea domeniilor de acţiune, pentru a include concomitent hepatitele, HIV, BTS şi TB. EuroTEST îşi propune să utilizeze strategii integrate pentru a contribui la creşterea detectării timpurii şi la iniţierea cât mai devreme a tratamentului, pentru rezultate mai bune din punctul de vedere al stării de sănătate şi prevenirea riscului de transmitere ulterioară a bolilor.

Iniţiativa HIV in Europe a fost lansată în 2007 ca o modalitate de a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării şi îngrijirii timpurii pentru persoanele infectate cu HIV. Deşi iniţiativa s-a concentrat iniţial doar pe HIV, experienţa a dovedit că HIV, hepatita B şi hepatita C se suprapun raportat la modul de transmitere şi afectează categorii de populaţie comune, iar prin urmare, iniţiativa şi-a intensificat eforturile începând cu 2013 pentru a acorda prioritate şi hepatitelor. De la iniţierea sa, HIV in Europa a clădit o platformă europeană în care reprezentanţi ai societăţii civile, instituţiile de politică sanitară, unităţile de îngrijire şi instituţiile europene de sănătate publică să colaboreze pentru influenţarea politicilor în domeniu, pentru împărtăşirea experienţelor şi construirea unei baze de dovezi din practică pentru a sprijini diagnosticul şi îngrijirea timpurii pentru persoanele cu HIV şi hepatite virale din Europa. EuroTEST va continua această direcţie, dar cu un focus suplimentar pe BTS şi TB.

„Datele prezentate la HepHIV2019 demonstrează că programele şi iniţiativele existente au implementat deja în mod eficient strategii de testare integrate. Schimbarea numelui în EuroTEST şi includerea BTS şi TB vor contribui la sprijinirea eforturilor actuale prin recunoaşterea realizărilor lor şi prin crearea unui fundament pentru un sprijin sporit din partea factorilor de decizie şi a stakeholderilor în relaţie cu strategiile de testare integrate”, a menţionat Daniel Simões, Institutul de Sănătate Publică, Universitatea din Porto, Portugalia, Co-preşedinte al Conferinţei HepHIV2019, şi co-preşedinte al Comitetului de coordonare EuroTEST.

Extinderea domeniului de acţiune în ceea ce priveşte bolile infecţioase în cadrul EuroTEST este reflectată şi de iniţiativele actuale din Europa care încurajează eforturile integrate de testare şi prevenire, inclusiv politica Uniunii Europene privind HIV/SIDA, TB şi hepatite, Acţiunea Comună „INTEGRATE”, finanţată de UE, Săptămâna Europeană a Testării, câteva publicaţii şi ghiduri recente ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, care includ ghidurile de sănătate publică pentru integrarea testărilor pentru VHB, VHC şi HIV, precum şi recomandările comune ale ECDC şi OEDT (Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie) privind prevenirea virusurilor transmise prin sânge în penitenciare.

Conferinţa HepHIV2019 şi EuroTEST recunosc importanţa strategiilor integrate de testare şi invită comunitatea europeană a factorilor de decizie politică, ONG-urile, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi instituţiile de sănătate publică să sprijine sinergiile dintre bolile prezente simultan şi să elimine barierele din legislaţie.

Referindu-se la tema HepHIV2019 – Provocările în testarea şi îngrijirea integrate, la timp,

adaugă: „Nu putem lăsa aceste provocări să ne descurajeze, ar trebui să folosim dezbaterile din cadrul HepHIV2019 pentru a ne ghida în continuarea eforturile pentru a testa cât mai mulţi oameni şi a-i include în tratament mai devreme. Ar trebui să implementăm o abordare multidisciplinară, care să includă politici naţionale pentru testarea de rutină pentru aceste boli, atunci când este cazul, să îmbunătăţim programele de reducere a efectelor nocive şi îngrijirea continuă, în special pentru populaţiile-cheie, iar accesul egal la testări şi tratament ar trebui să fie garantat în toate regiunile europene.”

Conferinţa HepHIV 2019 de la Bucureşti este organizată sub patronajul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

De la lansare, conferinţa este organizată de către HIV in Europe şi partenerii afiliaţi, în timp ce ediţia din 2019 este organizată împreună cu Acţiunea Comună INTEGRATE, derulată pe o perioadă de trei ani şi finanţată de UE.