Profesorul de imunologie Virgil Păunescu: „Din 100 de oameni simptomatici, depistaţi pozitiv, 3-4 mor“

2 virgil paunescu jpg jpeg

Într-un interviu publicat recent, profesorul universitar doctor Virgil Păunescu atrage atenţia asupra infectării cu virusul COVID-19, despre care spune că nu este cu mult mai agresiv decât virusul gripal, ci este cu mult mai contagios şi poate reapărea la toamnă.

Comparându-l cu celelalte virusuri din familia Coronavirusurilor, mai precis SARS şi MERS, specialistul spune că SARS a avut mortalitate mai mare, până la 30 la sută, în condiţiile în care a prezentat contagiozitate mică. În plus, în cazul SARS, când s-a încălzit vremea, s-a oprit epidemia. Ce se va întâmpla cu virusul COVID-19 când temperaturile vor depăşi 30 de grade, a explicat tot profesorul de imunologie, care conduce Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen Timişoara. Acesta a publicat de curând o tehnologie pentru crearea unui vaccin împotriva noului Coronavirus, COVID-19.

Contagiozitate mare – mulţi bolnavi de tratat în acelaşi timp

Chiar dacă virusul Coronavirus nu este mai agresiv decât virusul gripal, în ceea ce priveşte simptomatologia, riscul de contagiozitate pune în alertă pe toată lumea. “Din 100 de pacienţi care sunt simptomatici şi care sunt depistaţi, 3-4 mor. Marea problemă care îngrijorează acum autorităţile este faptul că, fiind foarte contagios, chiar şi aceste cazuri, relativ puţine – mă refer la numărul îmbolnăvirilor grave şi al deceselor –, dacă apar simultan într-un interval scurt de timp, pun sistemul sanitar în imposibilitatea de a se ocupa de pacienţi”, explică specialistul.

Cu alte cuvinte, “din 100 de oameni simptomatici care sunt depistaţi pozitiv, 3-4 mor. Aproximativ 10 ajung în stare gravă. Aceşti pacienţi ajunşi în stare gravă necesită internarea în spital, probabil în secţiile de Terapie Intensivă. Gândiţi-vă că, dacă în Timişoara s-ar îmbolnăvi dintr-odată 5.000-10.000 de persoane – ceea ce, în sine, nu ar fi o mare problemă –, atunci 10% ar fi în stare gravă. Iar noi nu avem sute de paturi de terapie intensivă în Timişoara”, a declarat Păunescu. Problema pusă de specialist este că deşi incidenţa situaţiilor care necesită spitalizare este mică, prin numărul mare de bolnavi apare supra-aglomerarea spitalelor. Cifrele mici devin mari dacă boala afectează mulţi oameni în acelaşi timp.

 Sunt indicii că virusul COVID-19 nu este sensibil la căldură

Când vine vorba despre caracteristicile epidemiologice ale acestui virus, imunologul a insistat asupra gradului foarte mare de infecţiozitate: “adică faptul că se transmite foarte uşor de la o persoană la alta. Alte virusuri se transmit mai puţin rapid. Covid-19 este din aceeaşi familie a Coronavirusurilor din care fac parte şi SARS şi MERS. SARS a avut mortalitate mai mare, până la 30 la sută, dar a avut contagiozitate mică. În plus, în cazul SARS, când s-a încălzit vremea, s-a oprit epidemia. În cazul Covid-19 sunt indicii că nu este atât de sensibil la creşterea temperaturii. Cel puţin, până în lunile iunie, iulie nu sunt temperaturi suficient de ridicate ca să ne putem face o idee. În plus, poate reapărea în toamnă”, a explicat omul de ştiinţă în interviul acordat publicaţiei putereaacincea.ro