Principalele afecţiuni ale ficatului: simptome, cauze, modalităţi de prevenţie

1 analize ficat 171521822 jpg jpeg

Ficatul este un organ foarte important şi poartă un rol crucial în funcţionarea corespunzătoare a multor funcţii vitale din corp. În aceste condiţii, orice problemă hepatică poate provoca o serie de afecţiuni digestive, imunitare şi chiar circulatorii.

În general, problemele cu ficatul sunt destul de greu de depistat, deoarece afecţiunile hepatice nu se manifestă prin durere. În aceste condiţii, pentru a depista o problemă a ficatului, este necesar să analizăm simptomele tipice unei astfel de afecţiuni şi să luăm măsuri cât mai repede cu putinţă. Iată care sunt simptomele, cauzele şi modalităţile de prevenţie ale problemelor hepatice. 

Simptome 

Cu toate că este un organ „tăcut”, care nu manifestă dureri, există multe simptome care pot indica o problemă hepatică. În general, o persoană cu o astfel de afecţiune va experimenta o modificare a culorii pielii, care capătă o nuanţă palidă şi a albului ochilor, care devine gălbui.

De asemenea, o persoană cu probleme ale ficatului se va confrunta cu o senzaţie continuă de greaţă, lipsă a apetitului, oboseală cronică, dureri abdominale constante şi mâncărimi inexplicabile ale pielii, care nu răspund la tratament. În cazul în care o persoană are aceste simptome, poate suferi de ciroză hepatică şi este necesar să facă, preventiv, un set de analize ficat

Factori cauzatori 

Cu toate că anumite probleme ale ficatului pot avea şi cauze congenitale, majoritatea factorilor cauzatori ale afecţiunilor hepatice este direct legată de stilul tău de viaţă. În general, factorii de risc care cauzează probleme ale ficatului sunt: 

  • Consumul excesiv de alcool. Alcoolul consumat în exces împiedică ficatul să se regenereze şi poate duce la ciroză hepatică.
  • Obezitatea. O persoană supraponderală este mult mai predispusă la afecţiunile hepatice. Un ficat cu depuneri de grăsime nu va mai funcţiona corespunzător, iar persoana afectată se va simţi tot mai rău, manifestând oboseală cronică, dureri abdominale şi pierderea apetitului.
  • Hepatita. Nu toate persoanele cu hepatită cronică dezvoltă ciroză, însă aceasta este principala cauză a afecţiunilor hepatice. Sexul neprotejat şi folosirea de ace nesterilizate sunt principalele cauze ale hepatitei, iar pentru a preîntâmpina această complicaţie este necesar să fim precauţi.

Modalităţi de prevenţie 

Cu toate că o afecţiune hepatică generată de o problemă congenitală nu poate fi prevenită, un stil de viaţă sănătos şi fără vicii ne va ajuta să ne menţinem ficatul în formă. Pentru a reuşi acest lucru, ar trebui să: 

  • Avem dietă echilibrată. Pentru buna funcţionare a ficatului şi pentru creşterea imunităţii, se recomandă să avem o alimentaţie cât mai diversificată şi să consumăm: carne, fructe, legume, cereale, seminţe, dar în cantităţi decente
  • Evităm fumatul şi consumul excesiv de alcool
  • Efectuăm zilnic exerciţii fizice pentru cel puţin 30 de minute 
  • Evităm folosirea de medicamente în exces, în special a acelora care nu au fost prescrise de un medic. 
  • Renunţăm parţial sau total la alimentele de tip fast-food sau bogate în grăsimi.

Pe lângă aceste măsuri de prevenţie, este recomandat să efectuăm şi vizite periodice la medic, pentru consultaţii sau pentru efectuarea unui set de analize. Aceasta este singura modalitate prin care ne asigurăm că suntem sănătoşi şi că ficatul funcţionează în parametri optimi.

Tratament 

Persoanele care se confruntă deja cu afecţiuni hepatice vor primi de la medic o schemă de tratament pe care trebuie s-o respecte întocmai. În cadrul acestei scheme, specialistul va include un regim alimentar bine stabilit, tratament medicamentos, anumite suplimente bazate pe plante sau ceaiuri care ajută ficatul să se regenereze. 

Spre deosebire de alte afecţiuni, problemele hepatice se tratează în timp, iar recuperarea totală depinde de perioada în care ficatul se va regenera complet. De aceea, durata de tratament diferă foarte mult în funcţie de fiecare persoană şi de disciplina cu care urmează toate indicaţiile medicului.

Specialiştii consideră că cel mai eficient mod de a ţine afecţiunile hepatice departe este o viaţă ferită de excese, îmbinată cu mişcare cel puţin 30 de minute pe zi şi cu evitarea stresului.  

Sursa Foto: Shutterstock