Prin ce schimbări subtile poţi începe un stil de viaţă sănătos

1 oua prepelita jpg jpeg

În goana după o schimbare radicală, uităm că micile gesturi sunt cele care fac diferenţa dintre o existenţă satisfăcătoare şi sentimentul de frustrare continuă. Fie că aşteptăm noul an, pentru a începe de la zero, cu rezoluţii ambiţioase, sau că ne fixăm ca dată fixă ziua de 1 a unei luni oarecare, strategia nu este cea inspirată. În loc să aştepţi minuni, poţi începe să schimbi chiar din acest moment lucrurile fără o importanţă evidentă, dar cu un mare efect de termen lung.

După ce îţi vei fi dovedit că ai ambiţia necesară pentru a revizui ce te deranjează pe termen scurt, poţi să îţi faci curajul de a muta munţii din loc.

Alege să faci activitate fizică moderată

Toţi ne-am dori piele tonifiată şi un abdomen bine definit. Cu toate acestea, lipsa de timp, comoditatea şi uşurinţa cu care putem apela la soluţiile uşoare ne condamnă la a rămâne într-o continuă stare de aşteptare. Este clar că nu poţi trece direct la sesiuni dure de antrenament, la sala de forţă, şi că drumul către o rutină de exerciţii bine pusă la punct trece prin formarea unei discipline individuale. Începe prin plimbări relaxante în parc, prin care să îţi reobişnuieşti corpul cu un efort mediu, dar de lungă durată. Pe măsură ce simţi că mişcarea prelungită şi-a făcut loc de-a binelea în programul tău, poţi încerca exerciţii uşoare de aerobic sau chiar trece la nivelul următor, prin pedalat. Completează toate aceste acţiuni cu exerciţii de încălzire, înainte de activitate, precum şi de stretching, după efort, iar tonusul tău se va îmbunătăţi simţitor.

Revizuieşte-ţi dieta

Când te gândeşti la un regim alimentar, cu siguranţă identifici această noţiune cu privaţiunile de tot felul, cu mâncarea fără savoare sau cu porţiile mici. Aceasta este o prejudecată a celor care vor rezultate rapide, obţinute în mod nesustenabil. Dacă vei alege să faci câteva schimbări-cheie, prin care să obţii o dietă săţioasă dar plină de savoare, mâncatul sănătos ţi se va părea cât se poate de atractiv. Consumul de oua de prepelita este un pont valoros pentru cei care vor să menţină un nivel normal al colesterolului LDL din sânge, să accelereze metabolismul şi chiar să prevină riscurile inflamaţiilor, asociate cu bronşita şi cu tusea cronică. Prin conţinutul lor bogat de vitamina B1 şi B2, de vitamina A, precum şi de magneziu, potasiu, fosfor şi fier, aceste ouă pot fi consumate cel mai bine fierte, pentru ca beneficiile lor nutritive să nu fie alterate. Mai mult, acest aliment ce poate fi înglobat fără efort în preparatele la care ai adăuga, în mod normal, ou de găină, prezintă un risc considerabil mai mic de a stimula alergiile alimentare.

Ţine stresul la distanţă

Dacă dezordinea din alimentaţia ta se manifestă şi prin faptul că mănânci fără să îţi fie neapărat foame sau prin consumul unei cantităţi exagerate de alimente, ai putea avea de-a face cu o formă aparte de stres. Acest lucru se explică prin acţiunea carbohidraţilor şi a grăsimilor din preparatele tale preferate, care te ajută să obţii un sentiment de siguranţă, datorat secreţiei de serotonină. Primul pas pe care trebuie să-l faci înspre rezolvarea acestei probleme pe cale naturală este acela de a identifica factorii ce îţi declanşează anxietatea. Conştientizarea lor şi controlarea emoţiilor, în preajma momentelor stresante, te ajută să te concentrezi pe momentele plăcute din restul timpului.

Pune pe pauză reţelele sociale

Zgomotul din online te poate epuiza mai mult decât ai crede. Abundenţa informaţiilor care te bombardează în Social Media nu este mereu de natură folositoare, iar dacă pui la socoteală sentimentul de dependenţă pe care îl dau aprecierile venite din partea altor utilizatori, precum şi riscurile legate de confidenţialitate, ai peisajul complet al efectelor nocive. Alege, în schimb, să îţi suni un prieten apropiat şi să programaţi o întâlnire, într-un cadru relaxant, respectând regula de bază: fără telefoane!

Descoperă un hobby constructiv

Lipsa unui sentiment de împlinire poate veni şi din absenţa unui univers în care să te poţi refugia. Rutina de la job şi problemele personale te pot copleşi rapid, în lipsa unor activităţi care să îţi dezlănţuie potenţialul. Lectura te poate ajuta să-ţi dezvolţi imaginaţia şi vocabularul, pentru a te face remarcat în mediul profesional şi nu numai. Pictura, muzica sau modelatul îţi relaxează mintea, dar îţi stimulează creativitatea, cu efecte foarte bune asupra capacităţii tale de a găsi cele mai inspirate soluţii, în diferite situaţii. Jocurile de societate te ajută să îţi structurezi mai bine acţiunile şi să pui lucrurile în ordine.

Cu sfaturile de mai sus, ai ocazia să faci schimbări de mică amplitudine, dar al căror impact se va simţi pe termen lung. Alege evoluţia cu efecte sănătoase, în locul unei revoluţii a cărei energie să o risipeşti rapid.

Credit foto: Shutterstock