Pregătiţi cea mai sănătoasă SALATĂ!

1 2 jpg jpeg

Este important să cunoaşteţi câteva reguli despre cum să mâncaţi corect legumele. Specialiştii clinicii doctoracasă.ro ne spun cum să asociem ingredientele unei salate de crudităţi.

„Realizaţi în farfurie un amestec de culori şi arome naturale după fanteziile gustative ale fiecăruia, însă este bine să respectaţi câteva reguli care vă vor feri de probleme digestive”, ne îndeamnă specialiştii.

Majoritatea românilor consumă salatele odată cu felul doi, la masă. Studiile efectuate au demonstrat însă că salatele de crudităţi trebuie consumate înaintea mâncărilor pregătite.

Multe persoane dezvoltă sensibilităţi ale mucoasei aparatului digestiv şi nu tolerează consumul a două sau mai multe legume simultan. De aceea este bine să creăm un echilibru între legumele care cresc sub pământ şi cele care cresc la suprafaţă. Iată care sunt cele mai bune combinaţii de legume.

Ceapa se poate combina cu roşii, castraveţi, pătrunjel, salată verde, gulii

Roşiile pot fi servite alături de ceapă, ţelină, spanac, pătrunjel, varză, gulii, salată verde sau usturoi.

Salata verde se poate combina cu ceapă, roşii, castraveţi, fasole albă, ridichi (şi de lună), mărar, mazăre, morcovi şi usturoi, iar dintre fructe cu căpşuni.

Spanacul se poate consuma cu roşii, fasole albă, morcovi, cartofi sau varză.

Ţelina se serveşte cu fasole albă şi verde, spanac, ceapă, castraveţi, roşii, usturoi, gulii sau varză. Recomandarea se referă la frunză şi la rădăcină.

Morcovii se pot mânca alături de ceapă, spanac şi fasole verde.

Cartofii se pot asocia cu varză, spanac, fasole pitică, gulii sau mărar.

Evitaţi asocierile incorecte de legume

Nu trebuie să combinăm cartofii cu ceapa (atenţie la salata de cartofi fierţi) sau roşiile cu fasolea. S-a descoperit că aceste asocieri se reflectă negativ asupra întregului organism, pentru că împiedică digestia sau dau disconfort gastric.

Nu e indicată combinarea fasolei cu ceapă, pătrunjel sau salată verde. Aceste legume nu sunt digerate în acelaşi timp, de aceea există riscul de indigestie.

Nu se recomandă nici varza lângă ceapă, sfecla roşie lângă ceapă, cartofii lângă ceapă, roşiile lângă mazăre (atenţie la soteul de mazăre “dres” cu sos de roşii), varza roşie lângă roşii, mazărea lângă fasole (în garnituri).

Mâncaţi înainte seminţele şi apoi salata

Specialiştii indică consumarea seminţelor (nuci, arahide, alune, sâmburi de dovleac sau de floarea-soarelui) înaintea salatelor sau a crudităţilor. Urmează laptele bătut (sana, iaurt), pâinea neagră şi laptele dulce. Apoi ajungem la alimentele care se digeră greu: carnea, legumele fierte, ouăle, brânzeturile şi alimentele grase.