Polipi uterini - Cauze si tratament

1 2 jpg jpeg

Polipii uterini sunt tumori benigne ale uterului. Polipii uterini sunt deseori mase mici atasate de peretele uterin si pot fi, de asemenea, numiti polipi endometriali deoarece apar in endometru.

Acesti polipi sunt de obicei non-cancerosi, desi unii pot fi cancerosi sau se pot transforma in cele din urma in cancer. Polipii uterini au dimensiuni de la cativa milimetri, nu mai mari decat o samanta de susan, pana la cativa centimetri, de dimensiunea unei mingi de golf sau mai mult, chiar. Se ataseaza de peretele uterin printr-o baza mare sau o tulpina subtire. O femeie poate avea unul sau mai multi polipi uterini. Polipii uterini apar cel mai frecvent la femeile care se afla la menopauza, dar si femeile mai tinere pot dezvolta polipi uterini.

Polipi uterini - CAUZE

Cauza exacta a aparitiei polipilor uterini nu este cunoscuta, insa dereglarile hormonale pot contribui. Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre nivelul de estrogen si aparitia unor asemenea polipi. Concret, estrogenul “hraneste” formatiunea, determinand cresterea polipilor.

Polipi uterini - Factori de risc  

O serie de factori favorizeaza aparitia acestora:

Instalarea menopauzei

Hipertensiunea

Obezitatea

Administrarea unui tratament pentru cancerul la san, pe baza de tamoxifen.

Polipi uterini - SIMPTOME

Cel mai comun simptom al polipilor uterini este ciclul menstrual neregulat. Mai bine de jumatate dintre femeile care au aceasta problema au ciclul menstrual neregulat.

Sangerarile intre menstruatii reprezinta alt simptom caracteristic polipilor uterini. Peste 25% dintre pacientele care au asemenea polipi au sangerari anormale.

Alte simptome ale polipilor uterini sunt:

Sangerari abundente la menstruatie

Sangerari dupa contactul sexual

Infertilitate.