Platformă online pentru părinţii copiilor cu autism

1 2 jpg jpeg

Platforma „Autism Connect“ face parte dintr-un proiect mai amplu de creare a unui mecanism rapid de răspuns la nevoile copiilor cu autism din România. Găzduit pe pagina online www.autismconnect.ro, portalul creează puntea de legătură între părinte şi specialişti, în funcţie de oraşul de reşedinţă.

În acest moment, pagina online este o hartă interactivă a României prin care părintele poate intra în legătură cu peste 4.900 de unităţi de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli), 980 de clinici, 45 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, centre de terapie şi ONG-uri locale şi peste 300 de specialişti în terapia copiilor cu TSA: psihologi, logopezi, kinetoterapeuţi. Totodată, portalul conţine informaţii la zi despre autism, drepturi, beneficii şi schimbări legislative.

„Portalul a fost gândit ca răspuns la imensa nevoie de informaţii şi soluţii pe care părinţii o resimt la aflarea diagnosticului. Oferă posibilitatea ca părintele să găsească medicul, psihologul, centrul de terapie, grădiniţa sau şcoala pentru copilul lui, în funcţie de oraşul în care locuieşte, un pas extrem de important pentru cei din oraşe mici sau zone isolate“, spune Mariana Hanganu, manager de proiect în cadrul Asociaţiei Help Autism.

Caravana ajunge în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016 la facultăţi din Sibiu, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti, cu scopul de a încuraja tinerii studenţi, aflaţi la început de carieră, profesioniştii şi alte persoane interesate de problematica autismului, să devină parte a procesului de recuperare a copilului cu autism.

În România, se estimează că peste 15.000 de copii au o tulburare din spectrul autist şi au nevoie de terapie individualizată. Anual, în Bucureşti, peste 4.000 de familii se adresează specialiştilor pentru diagnosticul copilului lor, iar la nivel naţional şansele de acces la servicii de diagnostic, terapie şi educaţie sunt limitate.