Plantele care te scapă de tuse

1 2 jpg jpeg

Tusea nu este o boală, ci un simptom al diferitelor afecţiuni respiratorii. Este un act reflex de apărare a organismului împortiva bacteriilor sau virusurilor care irită căile respiratorii. La început apare o tuse seacă sâcâitoare, care-ţi taie respiraţia. De aceea ar trebui să faci un tratament care să o calmeze. Apoi apare tusea productivă pe care o tratezi cu siropuri sau cu ceaiuri expectorante. Dacă nu o tratezi corect, tusea poate deveni cronică şi se vindecă mult mai greu.

Ceaiul sau extractul de roua cerului este foarte eficient atunci când tusea este un simptom al bronşitei sau al astmului bronşic. Datorită unei substanţe numită plumbalgină, roua cerului îţi calmează accesele de tuse şi acţionează ca un antibiotic puternic, atunci când tusea este provocată de un streptococ sau un pneumococ. Îţi poţi prepara un ceai din două linguriţe de plantă şi o cană de apă. Îl bei dimineaţa şi seara. Dacă ai extract din această plantă, iei 20 de picături, de trei ori pe zi. Primele rezultate le vei vedea după 3 zile de tratament.

Ceaiul din rădăcina de nalbă de cultură sau siropul preparat din această plantă este bun pentru tusea însoţită de durerile în piept. Taninul şi flavonoidele pe care le conţine rădăcina de nalbă au un efect calmant, antiinflamator şi emolient asupra mucoasei. Un ceai preparat din 2 linguriţe de rădăcină de nalbă de cultură şi o cană de apă, băut de trei ori pe zi, îţi va calma durerea din piept şi va atenua episoadele de tuse.

După ce ai făcut 2-3 zile un tratament naturist care să-ţi calmeze tusea seacă, aceasta a început „să se rupă”, adică să devină productivă. Iedera este una dintre cele mai bune plante cu proprietăţi expectorante. Aceasta conţine saponine, nişte substanţe care acţionează asupra mucoasei iritate, calmând-o şi fluidificând-o. Poţi alege între sirop, extract şi capsule naturale cu iederă. E de preferat să nu-ţi prepari singură ceai din frunze de iederă, pentru că aceasta conţine o substanţă toxică.

Această iarbă aromatică pe care o găseşti mai degrabă în bucătărie este un excelent remediu pentru tuse. Două substanţe active din cimbru, thymolul şi carvacrolul, au efect antimicrobian, dezinfectant şi expectorant. Asta înseamnă că, dacă tusea este provocată de un microb, cimbrul îţi va curăţa căile respiratorii. Infuzia o prepari ca de obicei. Dacă vrei să prepari sirop de cimbru procedezi aşa: tai mărunt două legături de cimbru şi torni peste 1 l de apă clocotită. Laşi aşa până a doua zi când strecori lichidul, îi adaugi 1 kg de zahăr şi-l fierbi până se leagă. Iei câte o linguriţă de sirop de 3-5 ori pe zi.

După cum o spune chiar numele ei, acestă plantă îţi este un bun ajutor atunci când tusea s-a cronicizat. Acidul salicilic şi vitamina C pe care le conţine calmează atât tusea seacă, cât şi pe cea productivă. Aceste substanţe au efect antispastic, calmant, analgezic şi expectorant. Prepară-ţi un ceai din 3 linguriţe de lumânărică şi o cană de apă şi bea-l călduţ de 3 ori pe zi. E important să-l bei călduţ, nu fierbinte, pentru că lichidele fierbinţi irită căile respiratorii.