Peste 9 din 10 pacienţi nu cer a doua opinie medicală

1 pacienti romani jpg jpeg

Publicată acum mai bine de 15 ani în Monitorul Oficial, Legea 46/2003 oferă pacientului dreptul la a doua opinie medicală. Cu toate acestea, 95% dintre pacienţii români nu uzează de acest drept.

Ba mai mult, cred cu tărie primul diagnostic stabilit de medic, chiar dacă are suspiciuni în această privinţă. Motivul pentru care peste 9 din 10 pacienţi nu solicită o a doua opinie medicală privind starea de sănătate este că nu ştiu că au acest drept, se arată într-un studiu realizat de Intermedicas.

Potrivit cercetării, în fiecare an, 4 milioane de pacienţi demonstrează că nu ştiu că au dreptul să solicite o a doua opinie medicală când un diagnostic necruţător se abate asupra lor. În plus, pacientul român poate solicita, gratuit şi o singură dată, înregistrările de înaltă performanţă a investigaţiilor medicale de tip CT, RMN şi inclusiv toate datele medicale ce îl privesc.

De ce este importantă

„În România, peste 50.000 de decese sunt înregistrate anual din cauza cancerului şi mai puţin de 1% solicită second opinion – a doua opinie medicală“, atrag atenţia reprezentanţii studiului. Dacă pacienţii ar compara diagnosticul prezumtiv cu opinia altui specialist, ar putea creşte semnificativ rata de supravieţuire.

La cercetare au luat parte peste 600 de persoane, care au răspuns la întrebări specifice. În urma datelor furnizate, a reieşit că până la 89% dintre pacienţi nu se folosesc de acest drept din respect sau chiar din frică pentru medicul care a dat primul diagnostic.

Pacienţii cred în recomandări

Pe de altă parte, 78% dintre respondenţi se bazează pe medicii care au dat rezultate bune în cazul familiei sau prietenilor. Nu în ultimul rând, în urma cercetării în cauză, 87% dintre pacienţi au declarat că apelează la informaţiile din spaţiul virtual pentru a compara diagnosticul stabilit de medic.