Peste 10% din testele COVID-19 prelucrate în România sunt procesate într-o singură reţea de laboratoare din mediul privat

1 shutterstock 1697393968 jpg jpeg

Din testele procesate, mai mult de 60% aparţin pacientelor de sex feminin. 25% dintre pacienţii testaţi au vârsta peste 60 de ani, cele mai multe teste fiind făcute în Bucureşti, urmat de judeţele Braşov, Cluj, Prahova, Vâlcea şi Constanţa.

În laboratoarele din ţară ale Reţelei de sănătate REGINA MARIA au fost prelucrate până acum cele mai multe teste RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19 din mediul privat. Cu o capacitate de testare de 1210 teste/zi, laboratoarele efectuează peste 10% din testele procesate la nivel naţional.Înregistrând, până în acest moment,un număr de 100.000 de teste, laboratoarele REGINA MARIA au deservit peste 80.000 de pacienţi unici.

„Încă din primele momente, ne-am implicat în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, fiind primul laborator privat ce a început procesarea testelor RT-PCR. Pânăîn acest moment, am testat pacienţi din toate judeţele ţării şi acoperim peste 10% din testele efectuate la nivel naţional”, declară Fady Chreih, CEO-ul Reţelei de sănătate REGINA MARIA.

„Tocmai pentru că ne-am implicat din momentul 0, acum suntem laboratorul privat care a procesat cel mai mare număr de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Funcţionăm la capacitate maximă în cele trei laboratoare de biologie moleculară din Reţea. Laboratorul nostru Central din Bucureşti are program non-stop pentru procesarea testelor RT-PCR, pentru a oferi pacienţilor noştri rezultatele în cel mai scurt timp posibil,” completează Fady Chreih.

Timpul maxim de eliberare a rezultatelor pentru testele RT-PCR este de 72 de ore, 30% dintre acesteafiind oferite chiar în aceeaşi zi. În ultimele săptămâni, se vede un trend de creştere a numărului de rezultate pozitive, procentul de teste detectabile fiind de 3%pe întreaga perioadă.

Printre cei testaţi prin intermediul echipei de specialişti REGINA MARIA se numără pacienţii internaţi în spitale, pacienţii din centrele de dializă, ce beneficiază de testarea pentru COVID-19 de două ori pe lună, dar şi cei testaţi la cerere în punctele de recoltare REGINA MARIA din întreaga ţară. De asemenea, au fost investigate şi cazurile provenite  de la  Direcţiile de Sănătate Publică, operatorul fiind la dispoziţia autorităţilor încă de la începutul pandemiei.

Pentru a rămâne aproape de cadrele medicale din linia întâi, Laboratoarele REGINA MARIA continuă programul de testare gratuită a acestora pentru detectarea răspunsului imun al organismului la COVID-19, în toate oraşele ţării.