Pericolele unei diete scăzute în carbohidraţi

1 2 jpg jpeg

Atunci când vrem să slăbim primul lucru pe care îl scoatem din dieta zilnică este pâinea. Însă surpriză! Atunci când corpul nostru nu mai primeşte carbohidraţi ne este mai mult rău decât bine.

Dietele sărace în carbohidraţi au devenit din ce în ce mai populare. Eliminarea unui întreg grup alimentar poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii: 

1. Se pot pierde nutrienţi importanţi din organism: tăierea carbohidraţilor din dietă înseamnă şi eliminarea anumitor nutrienţi esenţiali, precum anumite vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre şi prebiotice. Din păcate, nu există niciun supliment alimentar care poate înlocui acest amestec unic de nutrienţi. 

2. Pot apărea probleme de digestie: carbohidraţii sunt bogaţi în fibre care ajută la digestie, scad riscul bolilor de inimă şi reduc riscul de diabet zaharat, deci eliminarea lor poate duce, printre altele, şi la probleme grave de digestie. 

3. „Gripa” deficienţei de carbohidraţi: atunci când renunţăm la carbohidraţi, pot apărea simptome asemănătoare gripei, precum dureri ale muşchilor, dureri de cap, vederee înceţoşată şi ameţeală, Acest fenomen se întâmplă din cauza faptului că creierul foloseşte 60% dintre carbohidraţii consumaţi pentru a funcţiona, deci acesta trebuie să se adapteze la o sursă alternativă de energie. 

4. Apar atât efecte psihologice cât şi sociale: orice dietă transformă ieşirile şi mesele în oraş o adevărată provocare aşa că muţi dintre cei care îşi doresc să slăbească aleg să stea în casă, pentru a nu fi supuşi tentaţiei, ceea ce poate duce la izolare socială, care ulterior s-a dovedit a favorixa depresia.