Pediatrul Mihai Craiu: ”Antibioticele nu ajută în răceli. Automedicaţia este cea mai mare greşeală a părinţilor!”

1 dr mihai craiu fondatorul spitalului virtual pentru copii fiul m jpg jpeg

Suntem în perioada virozelor şi din ce în ce mai mulţi părinţi se panichează şi aleg să administreze antibiotice copiilor în speranţa că cei mici se vindecă. Nimic mai grav! Din păcate, antibioticele luate ”după ureche”, când nu este nevoie, ne fac mai mult rău decât bine.

"Mi se pare îngrijorătoare percepţia oamenilor. Am făcut cu rezidenţii mei un chestionar anonim şi am aflat că aproape 3 sferturi dintre părinţii care se prezintă la medic cu un copil cu o boală febrilă se aşteaptă să primească de la medic o reţetă de antibiotic, ceea ce este greşit. Pentru că din punct de vedere statistic, 80% dintre bolile respiratorii ale copilului mic sunt boli virale. Deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare, pentru că ele omoară singurii noştri soldaţi care particpă la instruirea noastră imună.

Trebuie spus că antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infecţii. De aceea avem rata de infecţii nozocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm nişte germeni foarte deştepţi, foaret instruiţi. Dacă de mic acel copil a primit 7-8-10 rânduri de antibiotic, evident că el va găzdui nişte microbi mult mai rezistenţi. Nu este de vină numai părintele care solicită antibiotic. Este de vină şi medicul care foloseşte faimoasa sintagmă - Dacă mai face copilul 2 zile de febră, uite, asta e reţeta de antibiotic -  Răpunsul corect este să vii înapoi să te mai consult o dată. Sau să facem investigaţii.", declară Dr. Craiu la Digi 24.

Automedicaţia este cea mai mare greşeală a părinţilor români. Medicul Mihai Craiu vorbeşte despre „o validare ridicată a antibioticelor” în scopul rezolvării bolilor cu febră ale copilului.

"Automedicaţia este cea mai mare eroare. Şi, din păcate, în România se păstrează antibioticele. Dacă ne ducem acum acasă la familia medie din ţara noastră şi deschidem dulăpiorul de la baie, vom găsi acolo flacoanele de antibiotice. Toţi pacienţii mei au antibiotice de rezervă acasă. Noi, românii, validăm foarte mult emoţional rolul antibioticului în rezolvarea bolilor cu febră.

Dacă nu schimbăm ceva în moduld e administrare a antibioticelor, în următoarele decade, nu foarte târziu, în timpul vieţilor noastre, vom ajunge din nou să murim ca înainte de descoperirea penicilinei, de boli bacteriene obişnuite, de apendicită, de pneumonie. Rezistenţa multiplă la antibiotice este încă unul dintre cele 10 pericole globale listate de OMS. Iar, noi, din păcate, în urma stastisticilor, suntem campionii la rezistenţă la antibiotic, noi şi vecinii nosştri, grecii.", avertizează Dr. Craiu.