Pătrunjelul şi lămâia îţi protejează ficatul

1 2 jpg jpeg

Pătrunjelul consumat atât în salate cât şi în sucuri alături de lămâie reprezintă o variantă sănătoasă de a avea grijă de vitalitatea şi buna funcţionare a organismului tău.

Conţine proteine (20%), flavonoidele responsabile de întreţinerea membranele celulelor sângelui şi au şi rol de antioxidant, uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, vitamina K, betacaroten şi mai ales vitamina C.

Mai mult de atât dacă te hotărâşti să scapi de câteva kilograme pe care le-ai acumulat pe perioada rece cu ajutorul pătrunjelului poţi să slăbeşti în doar o săptămână de nu mai puţin de 4 kilograme.

Odată cu suportul de substanţe nutritive esenţiale, pătrunjelul echilibrează, stimulează energia organelor şi îmbunătăţeste capacitatea de asimilare a nutrimenţilor.

Citeşte şi: Ceaiul de pătrunjel, aliatul tenului frumos

Stimulează regenerarea ficatului

Conţine de patru ori mai multă vitamina C decât are în mod normal o portocală, este sub să îţi ţină sub control tensiunea deoarece este un bun stabilizator natural.

Rădăcina acestei mici plante verzi şi aparent banale este un bun reparator al ficatului, un foarte bun stimulent pentru rinichi şi combate cu succes reţinerile de apă.

În cazul în care te confrunţi cu pietre la rinichi este indicat să consumi ceai din frunzele şi tulpina pătrunjelului.

Te ajută să slăbeşti

Consumat sub formă de salată acesta contribuie vizibil la reducerea greutăţii corporale fără a pune în pericol echilibrul de vitamine din organism.

Adună frunzele şi codiţele fragede de la şase legături, toacă-le mărunt, poţi să adaugi pentru mai mult gust şi o mână de frunze de mentă mărunţite, o roşie tăiată cubuleţe şi zeama de la o lămâie.

Mănâncă această salată de fiecare dată când simţi senzaţia de foame, sau chiar şi ca garnitură, atunci când slăbirea nu este scopul principal.

Dacă totuşi vrei să profiţi de avantajele lui la maxim şi să îţi recâştigi silueta de altă dată, timp de o săptămână apelează la această salată la care mai poţi adăuga o cafea şi un fruct la micul dejun, un piept de curcan fiert sau la grătar la prâz şi seara un ou fiert cu un morcov ras.

Are proprietăţi laxative

O plantă atât de la îndemâna ta şi cu atât de multe calităţi încât ar fi păcat să nu o foloseşti. Printre altele consumul de pătrunjel îmbunătăţeşte digestia prevenind astfel balonarea, indigestia, constipaţia. Datorită conţinutului de vitamina C, betacaroten, clorofilî şi vitamina B12 stimulează sistemul imunitar, iar în combinaţie cu lămâia, aceasta îi sporeşte şi mai mult calităţile.

Drenează ficatul, dezinfectează tubul digestiv dar şi căile urinare, având un efect aniseptic mai ales asupra căilor respiratorii.

Spală bine în apă rece trei legături de pătrunjel, taie-le fin şi pune-le într-un vas unde în prealabil ai adăugat zeama de l o lămâie, puţin ulei de măsline. Pentru o savoare mai intensă poţi să adaugi şi doi căţei de usturoi mărunţiţi bine. Va rezulta astfel o salata cu un gust delicios, extrem de aromată şi o porţie de sănătate curată.

Luptă împotriva cancerului

Conţine o cantitate importantă de acid folic, iar lămâia îl completează, pentru ca, astfel, antioxidanţii compuşi să lupte împotriva radicalilor liberi şi a prevenţiei cancerului. Clorofila, odată ajunsă în organism, generează viaţă la nivel celular întărind astfel structura lor.

Pont

Fierul non-hemic din pătrunjel se poate absorbi corect dacă îl combini cu puţină zeamă de lămâie. De altfel, uleiul presat la rece şi lămâia nu trebuie să lipsească din nicio salată.