Numită şi„ pâinea albinei”, păstura este un produs derivat din polen cu virtuţi extraordinare asupra sănătăţii. Este considerată un adevărat aliment, fiind bogată în carbohidraţi, proteine, vitamine, aminoacizi şi enzime.

Albinele lucrătoare colectează polenul şi îl depozitează în celulele fagurelui. În decursul zilelor, polenul este îmbogăţit cu enzime şi acoperit cu un strat subţire de miere.

În urma fermentării, au loc transformări biochimice. Produsul rezultat este diferit de cel iniţial, atât ca aspect, cât şi din punct de vedere al compoziţiei. La cumpărare, forma de hexagon a bucăţelelor de păstură e semn că transformarea polenului în acest produs a fost deplină. Privind în secţiune transversală, vei observa culori diferite, date de polenul recoltat din mai multe flori.

Combate afecţiuni hepatice severe

Păstura este recomandată în special în hepatite acute şi cronice şi ciroze. Doza recomandată este de 10-20 g pe zi, în 2 prize, la jumătate de oră după mese. În cazul afecţiunilor hepatice severe, doza poate fi crescută la 30 g pe zi, cu administrare în 3 prize, între mese.

Adjuvant în cancer

Păstura poate fi utilizată şi în cazul bolnavilor de cancer, ca tratament complementar, pentru că ajută la îmbunătăţirea calităţii sângelui. Este utilă în special pacienţilor cu stare generală alterată sau în faze avansate, datorită faptului că substanţele nutritive sunt absorbite uşor şi rapid, fără a supune la efort tubul digestiv.

Contra anemiei

Cura cu păstură pe o perioadă de 90 zile poate fi de ajutor şi în cazul anemiei. Se administrează zilnic 10-15 g. Produsul furnizează aminoacizi esenţiali, vitamine şi oligoelemente necesare producerii hemoglobinei.

Are rol antibiotic

Este antiseptică şi germicidă, fără a putea înlocui remediile sau medicamentele cu efect ţintit antibiotic. Însă acţionează convergent cu ele şi susţine organismul slăbit de boală. Este recomandată şi copiilor.
Este bine de ştiut că păstura are proprietăţi antibiotice de 3 ori mai mari decât cele ale polenului.

Calmează problemele gastrointestinale

Dacă te supără stomacul, ia dimineaţa şi seara câte o linguriţă de păstură. De pildă, este de ajutor persoanelor cu hiperaciditate gastrică. Produsul este bun şi pentru detoxificare, datorită conţinutului de seleniu, care are o puternică acţiune antioxidantă.

Întăreşte imunitatea

O cură de o lună cu păstură tonifică organismul şi creşte imunitatea. Se administrează dimineaţa şi seara o linguriţă de produs. Se spune că „pâinea albinelor”, consumată pe termen lung, este şi un elixir de viaţă lungă.

Amelioreză simptomele reumatismului

Prin conţinutul său de acizi decanoic şi pantotenic, păstrura contribuie la ameliorearea simptomelor reumatismului. Are şi efect antialergic, micşorând producţia de histamină, şi este utilă şi în insuficienţa renală cronică.

Regenerator al tegumentelor

Păstura protejează şi regenerează pielea. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul tegumentelor. Este utilă în tratamentul lupusului eritematos şi eritemelor faciale, are şi efect antiîmbătrânire şi stimulează metabolismul general.

INFO: Stresul, proasta dispoziţie şi anxietatea pot fi tratate cu păstrură, 10-15 g pe zi.