Pancreatita acută este o urgenţă medicală. Iată la ce simptome să fii atent!

1 tipa ecografie shutterstock 31610356 jpg jpeg

Mesele bogate şi alimentele mai greu digerabile pot declanşa probleme de sănătate grave precum pancreatita acută. Cum pancreasul are un rol esenţial în funcţionarea corpului, boala poate duce la apariţia unor complicaţii.

Excesele culinare care suprasolicită tubul digestiv sunt principala cauză a pancreatitei acute. Principalul simptom este durerea puternică în zona abdomenului. „De obicei după o masă mai încărcată sau după consum de alcool în cantităţi foarte mari apar brusc dureri abdominale violente. Majoritatea pacienţilor solicită asistenţă medicală pentru aceste dureri, care sunt foarte severe“, afirmă medicul gastroenterolog Theodor Voiosu. Pe lângă aceste dureri intense, apar şi alte simptome destul de greu de suportat. Este vorba despre greaţă, vărsături şi lipsa poftei de mâncare.

Se depistează prin ecografia abdominală

Potrivit medicului gastroenterolog Voiosu, pancreatita acută se diagnostichează relativ uşor, deoarece durerea este nelipsită şi orientează medicul către acest diagnostic. Totuşi, există cazuri în care pot apărea dureri recurente după masă însoţite de o scădere în greutate, de refuzul de a mânca şi de diaree cronică. Sunt simptomele unei pancreatite cronice. În urma unei ecografii abdominale şi a unor analize de sânge, observând şi simptomele, medicul specialist va depista cu uşurinţă dacă suferi de pancreatită.

Complicaţiile la distanţă necesită operaţie

În aproximativ, 15-20% din cazuri, complicaţiile severe ale pancreatitei acute sunt cele circulatorii, renale, precum insuficienţa renală, sau respiratorii. „Acestea pot necesita îngrijiri în secţiile de terapie intensivă şi, în cazuri rare, pot conduce şi la deces“, adaugă gastroenterologul. În plus, specialistul a atras atenţia asupra unor complicaţii la distanţă, apărute după 4-6 săptămâni de la episodul de pancreatită acută. De obicei, acestea sunt de naturî infecţioasă, ca abscesele pancreatice, şi pot necesita intervenţii complicate, endoscopice sau chirurgicale.

CIFRĂ

85% din cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau uşoare.

Persoanele care au pietre la fiere (litiază biliară) au un risc mai mare de a suferi de pancreatită dacă aleg alimente bogate în grăsimi.

Aşa o poţi preveni!

- Bea 2 litri de apă pe zi.

- Mănâncă variat şi fii cumpătat cu porţiile.

- Mergi la analize medicale de rutină în fiecare an.

- Evită sedentarimul.

- Păstrează-te în formă, având grijă să nu iei mult în greutate.

Sfatul medicului

Dr. Theodor Voiosu, medic specialist gastroenterologie, Medicover, Bucureşti

Femeile dezvoltă mai frecvent episoade de pancreatită acută, din cauza litiazei veziculare, mai frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani. Pe de altă parte, bărbaţii se prezintă mai frecvent cu pancreatită acută provocată de ingestia de etanol (alcool). De asemenea, există şi cauze mai rare ale pancreatitei acute – post-traumatică, postmedicamentoasă.