Oul faţă cu sănătatea noastră

1 2 jpg jpeg

Gălbenuşul, mai bogat în calorii decât albuşul Oul furnizează organismului proteine de cea mai bună calitate, minerale, grăsimi şi vitamine. Astfel, conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului.

Gălbenuşul e foarte bogat în fosfolipide esenţiale pentru sănătate. Conţinutul de vitamine hidrosolubile (mai ales cele din complexul B) şi liposolubile (A, D, E şi K) îl recomandă drept aliment de bază în alimentaţia copiilor şi gravidelor. Pe lângă aceste vitamine, gălbenuşul e bogat în fosfor, zinc, calciu şi fier.

Diferenţa de calorii dintre albuş şi gălbenuş e substanţială. Gălbenuşul unui ou mare are 55 de calorii, în timp ce albuşul furnizează doar 17.

Oul, în sine, nu îngraşă, ci modul în care e gătit. E suficient să adăugăm ulei, unt sau şuncă pentru ca aportul caloric al ouălor să crească substanţial.

Calorii: 185

Proteine: 13.9 g

Lipide: 13.3 g

Carbohidraţi: 1,4 g

Calorii: 155

Proteine: 12,6 g

Lipide: 10,6 g

Carbohidraţi: 1,1 g

Calorii: 142

Proteine: 4 g

Lipide: -

Carbohidraţi: 1.5 g

Calorii: 252

Proteine: 12.9 g

Lipide: 12 g

Carbohidraţi: 0,7 g

Calorii: 163

Proteine: 14 g

Lipide: 10.8 g

Carbohidraţi: 1.1 g

Calorii: 219,2

Proteine: 12.1 g

Lipide: 17.9 g

Carbohidraţi: 1 g

Calorii: 530

Proteine: 10 g

Lipide: 54 g

Colesterol: 2.6 g