Oţetul de mere, aliatul sănătăţii tale

1 2 jpg jpeg

Creşte imunitatea

Merele au o cantitate importantă de potasiu, fosfor, magneziu, calciu şi fier, iar oţetul obţinut din ele reuşeşte să reţină aceste minerale. Astfel, s-a constatat că persoanele care consumă dimineaţa, pe stomacul gol, două linguriţe de oţet de mere dizolvat în apă sunt mai ferite de răceală şi gripă. Amestecat cu miere, oţetul de mere stimulează şi pofta de mâncare.

Calmează durerile

Consumul de oţet de mere are beneficii şi în ameliorarea durerilor articulare. Folosit extern, calmează arsurile de la nivelul pielii sau durerile produse de înţepăturile de insecte şi contribuie la vindecarea contuziilor şi urticariei. De asemenea, oţetul de mere ajută şi la înlăturarea migrenelor. În acest scop, se diluează în apă două linguriţe de oţet şi se bea.

Cură pentru cei care au des cârcei

Cura cu oţet de mere este recomandată în special persoanelor care au lipsă de potasiu. Acest mineral are rol în buna funcţionare a muşchilor scheletici şi ai inimii. Dacă ai frecvent cârcei, mai ales noaptea, sau dacă ai dureri la încheieturi, s-ar putea să ai o lipsă de potasiu. Iată cum faci cura cu oţet de mere: în fiecare dimineaţă, adaugă două linguriţe de oţet de mere într-un pahar cu a-pă rece sau ceai. Urmează acest tratament una sau două luni.

Scade nivelul zahărului din sânge

Oţetul de mere poate fi un tratament natural pentru bolnavii de diabet, pentru că ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Conform unui studiu medical, bolnavii de diabet care au consumat oţet de mere seara, înainte de culcare, au constatat a doua zi că le-a scăzut glicemia cu circa cinci la sută. Însă dacă suferi de această boală, nu încerca remediul fără să discuţi cu doctorul tău.

Produs cosmetic la îndemână

Oţetul de mere este folosit din cele mai vechi timpuri în îngrijirea pielii. Astfel, pentru curăţarea tenului şi pentru întârzierea apariţiei ridurilor, se foloseşte un amestec din 3-5 ceşcuţe de apă la una de oţet. Oţetul de mere poate fi adăugat şi în apa de baie, ajutând la catifelarea pielii.

Prepară-l singur!

Oţetul de mere se poate face şi în casă. Iată cum:

Merele (cinci kilograme) se taie în bucăţi şi se introduc într-un borcan. Se fierbe apă cu zahăr. La un litru de apă, se adaugă o lingură şi jumătate de zahăr. Se toarnă apa călduţă peste fructe până le acoperă. Se astupă borcanul cu un dop şi se lasă la fermentat circa patru săptămâni.

După ce fermentează, se filtrează şi se toarnă în sticle. Închide etanş sticlele şi păstrează-le la loc răcoros. Ţine o cură timp de o săptămână cu acest oţet, pentru a-ţi remineraliza organismul. Bea zilnic un pahar de apă, în care ai adăugat două linguriţe de oţet de mere şi două de miere.

Ce nutrienţi conţine?

Minerale: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, sulfuri, cupru, fier, siliciu, fluor

Vitamine: vitamina C, vitamina E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, betacaroten, vitamina P

Acizi organici: acid acetic, acid propionic, acid lactic, aminoacizi, pectină