Ordinea de ieşire a dinţilor la copii

1 2 jpg jpeg

Dacă aţi devenit de curând părinţi, cel mai probabil, în următoarele luni veţi fi preocupaţi de ieşirea dinţişorilor de lapte ai celui mic. Mai ales dacă bebeluşii salivează des şi mult, părinţii se aşteaptă la apariţia dinţilor, dar care este ordinea de ieşire a dinţilor la copii?

De obicei, primii dinţi apar în jurul vârstei de 6 luni, dar sunt copii care la 4 luni au deja doi dinţişori, ceea ce nu este problematic. Altora, le ies primii dinţi după 8 luni. În general, dinţii de lapte încep să apară, ca medie, de la 6 luni şi apar toţi până la 2-3 ani. Există şi cazuri medicale speciale, în care nou-născuţi au venit pe lume cu dentiţia dezvoltată încă din burtică sau în care dinţii nu au crescut până la vârsta de 1 an şi două luni.

Ordinea de ieşire a dinţilor la copii – dinţii de lapte, în număr de 20, cu 12 mai puţini decât dinţii definitivi

Este bine de ştiut că dinţii de lapte sunt formaţi din 20 de dinţi incipienţi, deci cu 12 dinţi în minus, faţă de dantura matură, care se formează după căderea celor de lapte, adică după 6-7 ani. Fiecare organism se dezvoltă în ritmul lui, aşa că, dacă un copil nu va simţi prea multă durere la creşterea dinţilor, altul va plânge nopţi îndelungate. Unii copii fac febră, alţii nu.

Întrucât creşterea dinţilor înseamnă inflamarea gingiei, este normal ca cei mici să simtă un disconfort, să fie mai irascibili, mai agitaţi. Salivarea abundentă, plânsul scurt, faptul că bebeluşii se trag de urechi sau se ating cu mânuţele pe faţă, toate acestea pot fi semne de dureri de apariţie a dinţilor.

Primii dinţi care apar sunt, de obicei, incisivii centrali de jos, apoi cei de sus. Aceştia ar trebui să apară până la vârsta de 1 an. Apoi urmează incisivii laterali de jos şi cei de sus, între 10 şi 16 luni, cu aproximaţie. Următorii dinţi care apar sunt molarii primari, întâi cei de sus, apoi de jos, aceştia apar între 13 şi 19 luni.

Ordinea de ieşire a dinţilor la copii – caninii apar, de obicei, până la vârsta de 24 de luni

În general, caninii apar până la vârsta de 2 ani, dar nu este o regulă. Primii apar caninii de sus, între 16 şi 22 de luni, apoi cei de jos, între 17 şi 23 de luni. Bineînţeles, sunt cazuri în care şi canini de sus, şi cei de jos apar după vârsta de 24 de luni, nefiind motiv de îngrijorare. Ultimii dinţi sunt molarii secundari de sus, apoi cei de jos. Aceştia apar între 23 şi 31 de luni.

Alte fenomene care pot apărea pe parcursul creşterii dinţilor sunt tusea, din cauza excesului de salivă, tendinţa de a muşca orice, jucării, degete, mânuţele, degetele. Toate acestea îl fac să se simtă mai bine, punând presiune pe zonele dureroase. S-au mai întâlnit simptome de răceală, febră mică, tulburări de somn.

Îngrijirea cavităţii bucale începe încă din primele luni. De aceea, este important de ştiut că dinţii de lapte, chiar dacă o să cadă, trebuie la fel de bine îngrijiţi. Este bine să se evite cât mai mult dulciurile şi alte alimente ce provoacă apariţia cariilor. În plus, este ideal să se cureţe cât mai des gura, cu ajutorul unui tifon înmuiat în apă.

Ordinea de ieşire a dinţilor la copii – simptomele durerii şi ameliorarea

Pentru ameliorarea durerilor de dinţi, puteţi masa gingiile timp de 1-2 minute, chiar dacă la început copilul va protesta. Presiunea pe gingii aduce confort până la urmă. Ideal ar fi să se evite analgezicele uşoare pentru aceste dureri, ele pot da stări de somnolenţă. Cele mai bune sunt jucăriile de ros, care se găsesc în farmacii sau magazine de copii.

Există, de altfel, geluri pentru gingii, însă nu sunt neapărat recomandate, întrucât sunt multe păreri contra acestora, mai bine nu riscaţi. Creşterea dinţilor va trece, iar durerile sunt normale, un bebeluş le poate suporta, părinţii suportă mai greu când văd durerile celor mici.

Îngrijirea dinţilor începe după vârsta de 1 an, când trebuie să fie periaţi cu periuţe mici, speciale pentru copii şi cu pastă de dinţi infantilă. Chiar dacă aveţi tendinţa să credeţi că dacă tot se schimbă dinţii de lapte, îngrijirea lor nu contează, se pare că apariţia cariilor la dinţii de lapte pot afecta mugurele dinţilor definitivi.

Ordinea de ieşire a dinţilor la copii – îngrijiţi-vă de dinţii celor mici încă de la apariţia lor

Aşadar, este bine să se evite cât mai mult cu putinţă, şi până la o vârstă cât mai înaintată consumul de bomboane, caramele, acadele, băuturi acidulate, băuturi dulci, dar şi folosirea biberonului sau suzetei timp îndelungat. Acesta două din urmă sunt o altă cauză a îmbolnăvirii dinţilor de lapte la copii.

Ca apariţie a dinţilor definitivi, iată, în mare, ordinea: 6-7 ani – primii molari7 ani - incisivii centrali, 8 ani – incisivii laterali, 11 ani – caninii şi primii premolari, 12 ani – următorii premolari, 13 ani – a doua grupă de molari, 17-30 de ani – a treia grupă de molari.