Brusturele, cunoscut şi sub denumirea de captalan, este un adevărat leac pentru sănătate. Are proprietăţi detoxifiante, antioxidante şi antibacteriene, fiind util în prevenirea şi tratarea diabetului, tulburărilor hepatobiliare şi a bolilor reumatice.

Pe cât este de uşor de procurat, pe atât este de valoros din punct de vedere terapeutic. Planta are tulpina bine dezvoltată, groasă şi ramificată, ce poate atinge 2 m sau mai mult. Frunzele sunt foarte mari, cărnoase, de un verde închis. Rădăcina de brusture este elementul principal utilizat în medicina naturistă.
Brusturele se poate consuma sub formă de ceai, decoct, tinctură sau poate fi găsit sub formă de suplimente.
Combate diabetul
Rădăcina de brusture este recomandată celor care suferă de diabet, deoarece are proprietatea de a scădea zahărul din sânge. Acţiunea hipoglicemiantă a plantei se datorează conţinutului foare ridicat de inulină. De asemenea, reduce producerea de glucoză la nivel hepatic şi stimulează secreţia de insulin din celulele pancreatice.
Decoctul din rădăcină de brusture se prepară din 2-3 linguriţe de rădăcină măcinată şi se fierb în 200 ml apă până se pierde o treime din apa adăugată. Se strecoară şi se împarte, de regulă, în 2 porţii. Se bea dimineaţa şi seara.
Tratează infecţiile urinare şi renale
Brusturele conţine poliacentilene, substanţe cu rol antibiotic în organism, care tratează cu succes afecţiuni precum cistita, nefrita, infecţiile urinare. Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de 2 linguriţe de rădăcină măcinată la o cană cu apă. Se poate bea atât cald, cât şi rece, câte 2 pahare pe zi.
Opreşte căderea părului
Brusturele este folosită în tratamentul contra alopeciei, deoarece preparatele pe bază de brusture încetinesc şi chiar opresc căderea părului. De asemenea, combate şi mătreaţa. Pentru căderea părului ¬ se foloseşte decoctul de brusture, combinat cu cel de frunze de urzică. Cu acest preparat îţi clăteşti părul.
Alungă acneea
Brusturele ajută la tratarea celor mai frecvente infecţii ale pielii, cum ar fi acneea, furunculoza sau cuperoza. Este una dintre plantele cu cel mai puternic efect antimicrobian, datorită conţinutului de arctiozidă, o substanţă al cărei efect în organism este comparabil cu al penicilinei. Brusturele este eficient în consum intern, sub formă de ceai. Se prepară din rădăcină de brusture şi de cicoare, 30 g de amestec la un litru de apă. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.
Află AICI care sunt cele mai buneleacuri ce scad glicemia
Te ajută să slăbeşti
Ceaiul de brusture este un adjuvant de nadejde în curele de slăbire, datorită proprietăţilor detoxifiante sau depurative pe care le are. Combate constipaţia şi problemele digestive, elimină toxinele din corp şi previne formarea straturilor adipoase.
Ştiai că...
...rădăcina de brusture este considerată una dintre cele mai sigure plante pentru sănătate? Până în prezent nu s-au descoperit efecte secundare ale acesteia în organism.