Ai făcut o obsesie pentru mâncarea sănătoasă? Specialiştii susţin că nu este bine deloc, ba mai mult decât atât, aceştia sunt de părere că obsesia pentru mâncarea sănătoasă este o afecţiune destul de periculoasă. Are şi un nume: ortorexie.

Această boală le afectează îndeosebi pe aceia care au peste 30 de ani şi un nivel de educaţie cel puţin mediu, dar şi înalt.
Este însă destul de dificil de spus câte persoane au această boală pentru că, faţă de anorexici sau bulimici, cei care suferă de această afecţiune pot fi absolut normali din punct de vedere fizic.
Însă, atenţia exagerată pentru calitatea mâncării consumate i se ataşează o dereglare obsesivo-compulsivă a personalităţii.
Bolnavul ajunge să aibă o dietă mult prea săracă din punct de vedere nutriţional
Medicul Steven Bratman spune că cel care suferă de ortorexie instaurează în mod evident un raport distorsionat cu mâncarea, începând prin a exclude din propria alimentaţie preparate cu aditivi artificiali şi făcând criteriile de admisibilitate ale unui aliment din ce în ce mai restrictiv.
În ultima instanţă, începe să mănânce de unul singur, se izolează din punct de vedere social şi ajunge să aibă o dietă foarte săracă din punct de vedere nutriţional încât se poate îmbolnăvi fizic.
O afecţiune greu de diagnosticat
Există deja oameni care au murit ca urmare a dezvoltării acestei boli. Este foarte periculoasă, mai ales că nu este deloc uşor de diagnosticat.
Deanne Jade, fondatoarea centrului Naţional pentru Dereglări de alimentaţie din Marea Britanie, linia de demarcaţie între un comportament sănătos şi o patologie este foarte subţire, dar în spatele ei se ascunde o psihoză.