Oboseală? Iată când este cazul să mergi la medic!

2 oboseala jpg jpeg

Unul dintre simptomele cu care mulţi dintre noi ne confruntăm adesea este oboseala. Când persistă sau când este însoţită şi de alte manifestări, este indicat consultul medical, pentru a afla adevărata cauză.

Oboseala este un simptom destul de frecvent; între 10 şi 25% dintre persoanele care se prezintă la medic se plâng de oboseală. Adesea, se face confuzie între oboseală şi astenie. După lipsa de somn sau în urma unui efort fizic sau intelectual intens, este normal să ne simţim obosiţi. Când însă epuizarea se menţine chiar şi după odihnă, este vorba despre astenie.

Poate fi semn al unor boli

Sunt numeroase cauzele care duc la instalarea oboselii. În afara celor bine-cunoscute (somn insuficient, efort fizic intens), oboseala poate fi manifestarea unei boli. Anemia, bolile autoimune, infecţiile virale (hepatitele B şi C, HIV, COVID-19), bolile endocrine (diabetul de tip 2, hipotiroidia), afecţiunile neurologice (scleroza multiplă, boala Parkinson), insuficienţa de organe (inimă, rinichi, plămâni, pancreas, ficat), bolile pulmonare (astm, bronhopneumopatie obstructivă cronică), apneea de somn, insomnia sunt probleme de sănătate care pot avea ca manifestare oboseala.

Uneori, oboseala însoţeşte tulburări psihice (depresia), dependenţa (de alcool, droguri, fumat, internet), anxietatea, fobia socială, psihoza (tulburarea bipolară, schizofrenia) sau tulburarea de stres post-traumatic.

Cancerul este o boală consumatoare de energie şi adesea este însoţită de oboseală. În afară de epuizarea intensă, cancerul poate avea ca simptome scăderea în greutate şi prezenţa unei mase palpabile.

Poate însoţi fibromialgia

Oboseala persistentă însoţită de dureri cronice generalizate, în diverse părţi ale corpului, şi/sau de tulburări de somn ar putea fi manifestare a fibromialgiei. Este o boală mai puţin înţeleasă, neavând un substrat organic clar definit (nu se poate obiectiva o leziune în nicio parte a corpului care să explice simptomele). Se poate vorbi de fibromialgie când durerile de spate, de umeri, gât şi articulaţii ale membrelor persistă de cel puţin 3 luni, când devin greu de suportat şi când sunt însoţite şi de tulburări de somn (insomnie, treziri frecvente în timpul nopţii) şi de oboseală accentuată. Un alt criteriu de diagnostic este apariţia senzaţiei de durere la presiunea în anumite puncte sensibile caracteristice fibromialgiei, cel puţin 11 din 18. Alături de aceste simptome, mai pot apărea stări depresive, anxietate, rigiditate sau înţepenirea corpului, dureri de cap şi faciale, tulburări digestive, precum şi unele probleme de concentrare.

Se poate croniciza

Durerile articulare, migrenele, starea generală alterată, insomniile, tulburările de concentrare şi scăderea libidoului sunt câteva dintre simptomele sindromului oboselii cronice. Este o afecţiune caracterizată prin fatigabilitate persistentă sau intermitentă neexplicată, care nu este rezultatul unui efort fizic şi nu este ameliorată de repaus. Nu se ştie cu exactitate de ce apare oboseala cronică. Se consideră că survine pe fondul unui sistem imunitar slăbit, după unele infecţii, la cei cu tulburări endocrine sau în perioadele stresante.

Când este anormală

În multe cazuri, oboseala trece după odihnă suficientă, după adoptarea unor obiceiuri sănătoase (evitarea stresului, dietă bogată în fructe şi legume, mişcare moderată). Dacă, după 15 zile, o oboseală fără o cauză particulară nu trece, este bine să fie consultat medicul. De asemenea, vizita la medic nu trebuie amânată dacă, în plus, apar febra, slăbirea neintenţionată, vărsăturile, sângerările rectale, durerea intensă de cap, durere în zona pieptului sau a abdomenului, bătăi neregulate ale inimii, dispnee. Medicul va recomanda analize de sânge şi, după caz, diverse explorări imagistice, pentru un diagnostic cât mai precis.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că ai lipsă de mangeziu. Fii atent la aceste semne!  

INFO

În perioadele de oboseală, evită excitanţii precum cafeaua şi încearcă să te odihneşti 8 ore pe noapte.