Obişnuieşti să iei calciu si vitamina D? Rişti să faci AVC

1 vitamine jpg jpeg

Potrivit unui studiu recent, suplimentele de calciu si vitamina D ar putea creste riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

De ce avem nevoie de calciu

Peste 99% din totalul cantităţii de calciu din corpul uman se află în oase şi în dinti. Calciul permite sângelui să se coaguleze şi muşchilor să se contracteze. Femeile care au sub 50 de ani trebuie să consume 1.000 de miligrame de calciu în fiecare zi, potrivit specialiştilor.

Produsele lactate, inclusiv brânza, laptele şi iaurtul conţin foarte mult calciu. Amorţeala membrelor, furnicăturile, dar şi palpitaţiile, hipotensiunea şi tulburările de memorie sunt semne ale nivelului scăzut de calciu.

De ce avem nevoie de vitamina D

Vitamina D, care este importantă şi pentru copii, nu doar pentru adulţi, joacă un rol vital în protejarea oaselor şi ajută la susţinerea musculaturii. Carenţa de vitamina D provoacă simptome dintre cele mai diverse, de la dureri până la stări depresive. Cea mai simplă modalitate de a obţine vitamina D este expunându-te la soare. Obţii vitamina D şi dacă incluzi in alimentatie peşte gras, inclusiv macrou, ton şi somon. Vitamina D se găseşte şi în sucul de portocale, cerealele fortificate, laptele de soia şi produsele lactate. Lipsa vitaminei D favorizează apariţia durerilor de oase, slăbiciunii musculare, problemelor de vedere, oboselii. 

Ce spun noile cercetări din domeniu

Aceasta nu este prima dată când combinaţia dintre calciu şi vitamina D a făcut obiectul unor cercetari. Doctorul Stephen Kopecky, cardiolog la Clinica Mayo explică faptul că nu trebuie să te panichezi dacă ai consumat pană acum vitamina D cu suplimentele de calciu. Există serie de factori care pot creşte riscul de a suferi un accident vascular cerebral, incluzând excesul de greutate, consumul de alcool şi sedentarismul. 

Surse de vitamina D si calciu

Specialiştii spun că nu trebuie să încetezi să iei suplimentele pe care medicul ţi le-a recomandat doar din cauza acestei noi cercetari. Dacă specialistul ţi-a indicat că trebuie să suplineşti aportul de vitamina D şi de calciu, încercă să obţii cantitatea recomandată prin modificarea stilului de viaţă. Laptele de soia este o sursă sigură de calciu. La fel sunt şi legumele: spanacul, varza, păstăile verzi sau varza kale. Brânza vegetarienilor, tofu, este o altă sursă de calciu pe lângă produsele lactate. Include-le cat mai des in meniul zilnic şi fă zilnic băi de soare.