Obiceiuri care afectează sănătatea ovarelor

1 2 jpg jpeg

Din păcate, femeile pot dezvolta mai multe afecţiuni ovariene, cum ar fi chisturile, sindromul ovarelor polichistice sau chiar tumori ovariene. Iată de ce, pe lângă controale regulate la medicul specialist, orice femeie trebuie să cunoască principalele riscuri care pot afecta sănătatea ovarelor!

Obezitatea

Aşa cum probabil ştiai, surplusul de kilograme este asociat cu problemele de sănătate. Aşadar, cum poate afecta ovezitatea sănătatea ovarelor?

În primul rând, este important de ştiut că obezitatea afectează întregul metabolism, dar mai ales hormonii. De exemplu, atunci când corpul nostru începe să stocheze grăsimi, sistemul endrocrin este alterat, având loc astfel dereglări ale ciclului menstrual.

De fapt, experţii în sănătate susţin că schimbările la nivel hormonal pot genera ovare polichistice care, ulterior, pot deveni tumori. În plus, unii medici susţin că infertilitatea este asociată cu obezitatea.

Factorii genetici

Genetica, mai precis bolile sistemului reproducător de care au suferit mamele, bunicile sau mătuşile noastre, poate determina bolile de care vom suferi.

De exemplu, dacă au existat cazuri de cancer ovarian în rândul femeilor din familia noastră, există o probabilitate destul de mare să dezvoltăm această boală mai devreme sau mai târziu.

Tocmai de aceea, există din ce în ce mai multe femei care solicită efectuarea de analize genetice pentru a determina riscul de îmbolnăvire, dacă au existat astfel de cazuri în familie.

Sarcina la vârste târzii

Astăzi, din ce în ce mai multe femei întâmpină dificultăţi în a avea copii la aceeaşi vârstă ca mamele sau bunicile noastre. În plus, există mai mulţi factori de ordin economic sau social care ,,îndeamnă'' femeile să conceapă primul copil abia după vârsta de 30 de ani.

Potrivit statisticilor, femeile care rămân însărcinate înainte de 26 de ani prezintă un risc mai mic de a suferi de cancer ovarian.

O alimentaţie bogată în grăsimi

O dietă bogată în grăsimi antrenează apariţia tumorilor, aşa cum sugerează mai multe studii, inclusiv a cancerului ovarian. Este important, aşadar, ca femeile să crească consumul de apă, de legume şi fructe proaspete, întrucât alimente modificate sau cele bogate în grăsimi nesănătoase pot altera nivelul de estrogen.