Obezitatea la copii poate fi prevenită

1 2 jpg jpeg

Copiii cu obezitate au un risc mai mare să dezvolte boli cronice, precum astmul, apneea (oprirea respiraţiei în somn), probleme ale oaselor şi articulaţiilor, diabet de tip 2 şi boli de inimă. Din punct de vedere social, copiii obezi sunt mult mai expuşi agresiunilor verbale din partea colegilor de şcoală, lucru care poate duce la izolare, depresie şi o stimă de sine scăzută.

Sunt mulţi factori care influenţează dezvoltarea obezităţii la copii. Enumerăm predispoziţia genetică, metabolismul, obiceiurile nesănătoase din familie (preferinţa pentru fast-food, de exemplu), durata scurtă a somnului, lipsa activităţilor fizice.

În privinţa metabolismului (rata cu care corpul transformă alimentele şi oxigenul în calorii), acesta poate fi impulsionat prin activitate fizică susţinută şi prin atenţia la cantitatea de calorii consumate. Surplusul de greutate vine din dezechilibrul dintre aportul caloric (mare) şi activitatea fizică (redusă).

Ce se poate face

Pentru copilul supraponderal sau obez, este foarte important modul în care familia se preocupă de această problemă.

Copilul nu trebuie judecat sau criticat, nu trebuie să se glumească pe seama lui.

Nu vă puneţi copilul la regim, pentru că este în perioada de creştere şi are nevoie de majoritatea substanţelor nutritive din hrană.

Citeşte şi: Mituri despre obezitatea la copii

Ajută copilul să facă alegeri alimentare sănătoase şi explică-i de ce nu îi fac bine produsele pe care el le doreşte. Aveţi răbdare! Schimbarea opţiunilor alimentare nu se face de azi pe mâine nici la adult, darămite la copil!

La magazin, optaţi pentru cerealele cu zahăr mai puţin.

Aveţi grijă ca în cămară sau în frigider să aveţi alimente sănătoase şi nutritive (fructe uscate, iaurturi, brânză).

Gătiţi acasă şi luaţi cât mai des masa în familie.

În pacheţelul pentru şcoală, puneţi-i alimente sănătoase şi consistente, astfel încât copilul să nu fie tentat să meargă la bufetul şcolii.

Limitaţi sau renunţaţi de tot la alimentele bogate în grăsimi şi zahăr, cum sunt chipsurile şi bomboanele.

Găsiţi înlocuitori pentru băuturile acidulate şi pline de zahăr. Limitaţi timpul petrecut în faţa televizorului sau a calculatorului.

Încurajaţi-l să fie activ zilnic, iar în weekend faceţi cât mai multă mişcare împreună.