Nutriţionist cunoscut a dezvăluit care sunt regulile de alimentaţie de la care nu se abate. ”De 30 de ani mănânc la cină…”

1 salmon dish food meal 46239 jpg jpeg

Unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti din România, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, a dezvăluit ce înseamnă pentru el un stil de viaţă sănătos.

Medicul se declară un mare amator de salate, de fructe dar admite că nu-şi refuză nici un vin bun. 

„Întotdeuana urmez eu însumi sfaturile pe care le dau. Sportul ocupă un loc important în viaţa mea. Am făcut sport de performanţă până la 27 de ani, după ce m-am lăsat am continuat să fac sport. Pe la 40 de ani m-am apucat de jogging şi alergem zilnic între 3 şi 5 km, după care am înlocuit alergatul cu mersul pe jos în ritm alert, aproape zilnic, şi cu înotul, de câteva ori pe săptămână. În plus, nu există dimineaţă în care să nu fac gimanstică acasă (streching 10-15 min şi câteodată fac şi execiţii cu haltere uşoare).

A doua componentă a stilului meu de viaţă este somnul. Îmi încep activitatea trezindu-mă la ora 5,30 şi niciodată nu mă culc seara mai târziu de 10,30. Şi a treia componentă, poate cea mai importantă, e alimentaţia. Micul dejun, de la care niciodată nu mă abat este format obligatoriu din iaurt şi fulgi. Pe la 10,30-11 iau o gustare formată dintr-un baton din prune uscate, scorţişoară, alune sau nuci. Prânzul îl iau în jur de 2-2,30 când mănânc un singur fel de mâncare: legume asortate cu aproximativ 150 grame de peşte sau carne de pasăre. Carnea de porc şi de vită nu există în alimentaţia mea. După masă mănânc un fruct, iar seara, de 30 de ani, mănânc salate.

Consum un bol mare de salată din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varză albă proaspătă, roşii, castraveţi, ardei, ceapă, usturoi şi maximum 2 linguri de ulei, niciodată sosuri.

În funcţie de consumul energetic din ziua respectivă, mai mănânc uneori 1-2 felii de pâine integrală asociate cu şuncă de pui sau de curcan, piept de pui gătit în casă sau somon pe care îl consum de 2-3 ori pe săptămână, fie gătit, fie afumat.

Sâmbăta şi duminica, la mic dejun, am o omletă albă formată din 3-4 albuşuri de ou foarte bine prăjite pe teflon fără ulei, în care nu mai adaug nimic. De ani de zile toate mâncărurile mele sunt foarte sărace în sare.

Zilnic, mănânc 3-4 fructe, după masă şi seara după cină, şi 3-4 pahare de vin pe săptămână numai după ce am mâncat.” a povestit medicul.