Numărul donatorilor de organe în România s-a înjumătăţit

1 2 jpg jpeg

La un eveniment dedicat Zilei Naţionale a Transplantului, organizat de Asociaţia Romtransplant şi Fundaţia pentru Transplant, medicul Carmen Pantiş a precizat că numărul de

s-a micşorat în anul 2017 faţă de 2016.

„Un număr de 65 de donatori reali au fost identificaţi, declaraţi şi prelevaţi în România, în 2017. Aceasta înseamnă o medie de 3,25% la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016, când am avut 6,5%. Practic în anul 2017 s-a înjumătăţit numărul de donatori din România, iar asta din cauza refuzului foarte mare al familiilor pentru donarea de organe. Şi lipsa încrederii în sistemul medical românesc este un factor”, a afirmat medicul.

De asemenea, Carmen Pantiş (coordonatorul Programului de transplant din judeţul Bihor) a precizat că numărul pacienţilor care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare.

„Sunt peste 3.000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplant pulmonar”, a explicat medicul.

„Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali. Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass-media, cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018”, a adăugat coordonatorul de transplant Bihor.