«Nu mai vrea să înveţe»

1 2 jpg jpeg

Discută fără să ridici tonul

Dacă vei ţipa la adolescentul tău nu îl vei determina să te asculte, ci vei obţine contrariul. El va învăţa că lucrurile se rezolvă ţipând şi atunci va proceda la fel.

Dacă aveţi o relaţie bazată pe prietenie îi va fi mai uşor să te înţeleagă şi să facă aşa cum doreşti. De aceea, adoptă o atitudine prietenoasă şi încurajează-l atunci când obţine note bune la şcoală.

Motivează-l!

Fie că este vorba de eseuri care nu îl încântă sau de probleme de economie, el trebuie să beneficieze de tot suportul şi de înţelegerea ta.

Încearcă pe cât posibil să creşti motivaţia acestuia pentru învăţătură, oferindu-i drept exemplu persoane pe care acesta le îndrăgeşte şi care au reuşit să facă ceea ce şi-au dorit cu respect, motivaţie şi prin mult studiu.

Poţi folosi pentru exemple şi celebrităţi pe care ştii că le adoră şi care au reuşit în viaţă prin studiu.

Trebuie să fii ferm în decizii

Când îl pedepseşti pentru slabele rezultate obţinute la şcoală, reţine că nu ai voie să te răzgândeşti, fiindcă va interpreta gestul tău ca un act de slăbiciune şi apoi va elabora o tactică prin care să te facă să te răzgândeşti mereu.

Ţine-te de cuvânt, chiar dacă este sinonim cu o eventuală scenă de isterie. Cu timpul, va învăţa să îţi respecte regulile, pentru că va şti că nu te laşi influenţat.

Arată-i că eşti disponibil să îl ajuţi

Adolescenţa este o perioadă de tranziţie între copilăria frumoasă şi fără griji şi maturitatea deplină. Momentan, copilul tău are încă nevoie de ajutorul, de timpul şi de implicarea ta pentru a se dezvolta.

Găseşte-ţi timp de fiecare dată pentru el, astfel va învăţa că unele activităţi sunt mai importante decât altele şi va conştientiza că ţi-ai lăsat treburile pentru a-l ajuta.

Chiar dacă în zilele noastre materiile şi modul de predare s-au schimbat, cu siguranţă îl poţi ajuta să-şi facă temele. Şi dacă nu ştii, documentează-te, întreabă-ţi prietenii sau intră pe Internet şi caută.