Nivelul colesterolului influenţează fertilitatea

1 2 jpg jpeg

De colesterol depinde sănătatea copilului

Colesterolul este o componentă importantă a hormonilor sexuali testosteron, estrogen şi progesteron. Fără el nu am putea avea copii, pentru că este esenţial în procesul de dezvoltare a embrionului, apoi al fătului, prin crearea de celule noi. Unele studii ale Universităţii Harvard au arătat că un nivel redus de colesterol poate să fie o cauză a infertilităţii. De aceea, cercetătorii sfătuiesc femeile care vor să devină mame să mănânce mai mult lapte gras, iaurt şi smântână.

E normal ca femeile gravide să aibă colesterolul mărit

În urma analizelor uzuale în sarcină, se observă la femeile gravide un nivel mai ridicat de colesterol şi mai ales cel aşa-numit rău – LDL – ceea ce nu e ceva îngrijorător. Este un fapt obişnuit pe măsură ce bebeluşul creşte în interiorul uterului. Comparând evoluţia bebeluşilor născuţi la termen cu aceea a prematurilor, s-a descoperit la mamele celor din categoria din urmă un nivel scăzut al colesterolului.

Fără colesterol, alăptarea n-ar oferi protecţie inimii bebeluşului

Laptele mamei este bogat în colesterol, motiv pentru care protejează copilul de boli de inimă atât la vârstă fragedă, cât şi mai târziu, în viaţă. Studiile au demonstrat că la maturitate, cei mai mulţi copii alăptaţi au un nivel scăzut de colesterol rău şi un risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare.

Ce riscuri atrage un nivel scăzut de colesterol

Desigur că un colesterol mărit este un factor de risc pentru bolile de inimă, dar şi un nivel mai mic de 160 mg/dL poate provoca probleme de sănătate. Printre ele se numără depresia, anxietatea, unele tipuri de cancer, infertilitatea. Dacă ai colesterolul sub limita de 300 mg, nu ai de ce să-ţi faci griji. Dacă suferi de o afecţiune cardiovasculară, e indicat să ai colesterolul sub 200 mg.