Nas înfundat? Iată ce te poate ajuta!

1 2 jpg jpeg

Senzaţia de nas înfundat este un simptom care, de obicei, însoţeşte răceala şi gripa, şi, de aceea, este mai frecventă în anotimpul rece.

Alimentaţia nesănătoasă bogată în prăjeli, grăsimi „rele” şi dulciuri concentrate, lipsa mişcării şi stresul sunt factori care slăbesc sistemul imunitar. Implicit, în lipsa unei imunităţi bine puse la punct suntem mai expuşi virusurilor şi bacteriilor.

Din cauza infecţiilor virale şi bacterine, printre altele, mucoasa nazală se inflamează şi nasul se înfundă. Înainte de a apela la medicamente, află cum te poate ajuta natura.

Infuzie de muşeţel, seara înainte de culcare

Muşeţelul este dezinfectant şi accesibil oricui şi, de aceea, este bine să-l pui în fruntea listei plantelor care te ajută să scapi de senzaţia de nas înfundat. Pentru a obţine efecte imediate, fă inhalaţii de flori de muşeţel de două ori pe zi. În acest sens, pune trei-patru pliculeţe de flori de muşeţel într-o oală cu doi litri de apă clocotită.

În funcţie de gradul de suportabilitate, stai apelcat deasupra oalei şi inspiră aburul, circa 15 minute. Inhalaţii se mai pot face cu lavandă, rădăcină de cerenţel, cimbrişor şi salvie.

Trei-fraţi-pătaţi şi gălbenele, sub formă de ceai

Dacă nu îţi plac inhalaţiile, poţi beneficia de efectul plantelor şi sub formă de ceai. Acesta se poate prepara dintr-un amestec de coada-şoricelului, creţişoară şi răchitan sau din salvie, trei-fraţi-pătaţi şi din gălbenele. Se recomandă două-trei căni de ceai pe zi. Acestea au efect de antibiotic şi de antiinflamator.

Eucaliptul desfundă sinusurile

Eucaliptul conţine eucaliptol, o substanţă cu proprietăţi antiseptice şi expectorante. De aceea, se recomandă atunci când sinusurile sunt înfundate pentru descongestionarea căilor respiratorii şi fluidizarea secreţiilor nazale.

Se bea sub formă de ceai, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi o cană de apă clocotită. Se recomandă două căni de ceai pe zi.

Bine de ştiut

- Senzaţia de nas înfundat este însoţită de dureri de cap care provoacă insomnii. Prin urmare, cu două ore înainte de somn, evaporă în cameră lavandă cu ajutorul lămpii odorizante. Lavanda relaxează sistemul nervos şi ţine insomniile la distanţă.

- Bolnavul trebuie să aibă prosopul personal.

- Camera trebuie dotată cu un umidificator.