Muzică prea tare? Iată la ce te expui!

1 2 jpg jpeg

Prin "cote normale" se înţelege un prag sonor care să nu depăşească 50-60 db, acesta fiind şi nivelul zgomotului produs de o convorbire obişnuită între două persoane. Cu cât volumul muzicii se apropie mai mult de 100 db, cu atât creşte riscul să apară diverse efecte secundare.

Iată câteva!

Simptome neplăcute la nivelul urechilor, cum ar fi ţiuit, senzaţie de "urechi pline". Ţiuitul în urechi se face simţit după ce zgomotul puternic a încetat, spre exemplu, după un concert sau după ieşirea dintr-un club. Dacă trece după câteva minute, nu e un semn grav, dar dacă e intermitent sau dacă durează mult timp, înseamnă că auzul a fost deja afectat şi e nevoie de un consult de specialitate.

Pierderea auzului, temporară sau definitivă. Cea temporară apare în urma expunerii la un zgomot puternic o durată mai mare sau mică de timp. Cea definitivă poate apărea atunci când cineva ascultă muzică tare în mod repetat, mult timp (în fiecare zi). Asta înseamnă că auzul nu va mai fi niciodată la fel de bun ca înainte sau că se pierde de tot, treptat.

De asemenea, numeroase studii au arătat că muzica puternică ascultată o perioadă lungă de timp poate crea stări de depresie.

Zgomotul diminuează atenţia şi siguranţa. Adolescenţii care merg pe stradă cu căştile pe urechi nu pot fi atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, iar astfel creşte riscul de a păţi diverse accidente.

Cât despre durata de ascultare, fiecare poate asculta muzică timp de câteva ore în fiecare zi, dar la volum mediu, reducând riscul de a avea mai târziu probleme cu auzul. Atunci când cineva e nevoit să ridice vocea ca să se facă auzit de o persoană care are căştile în urechi, înseamnă că persoana respectivă ascultă muzica prea tare şi că acest lucru îi poate afecta auzul.

La concerte sau în alte locuri unde se ascultă muzica foarte tare sunt indicate căştile speciale care atenuează zgomotul sau simple dopuri de urechi, pentru protejarea auzului.