Mielodisplazia vezi şi sindromul mielodisplazic (SMD) - un grup de afecţiuni ale măduvei osoase sau ale celulelor stem care se află la originea celulelor sangvine. În cazul acestei afecţiuni, unul sau mai multe tipuri de celule sangvine sunt în număr scăzut. Boala poate evolua către leucemie acută mieloidă.

Cauze: în majoritatea cazurilor, cauza nu este cunoscută. Uneori, poate fi urmarea unui tratament agresiv de chimioterapie sau radioterapie. O altă cauză poate fi şi expunerea la o cantitate mare de radiaţii ionizante, la unele substanţe chimice (benzen) şi expunerea pe termen lung la metale grele, pesticide, ierbicide sau îngrăşăminte chimice.

Simptome: stare generală de oboseală, paloarea pielii şi a mucoaselor, tahicardie, mici leziuni ale pielii, vânătăi, hemoragii nazale sau ale gingiilor, expectoraţie cu sânge, prezenţa sângelui în urină sau în scaun, febră, tuse, greutate de a urina.

Tratament: pentru a trata simptomele se fac transfuzii de sânge. Se mai foloseşte tratamentul medicamentos pentru a stimula producerea de celule sangvine. Pacienţilor cu mielodisplazie severă li se poate recomanda chimioterapie. Transplantul de celule stem oferă cea mai mare şansă de supravieţuire. Pacienţilor tineri li se poate face transplant de măduvă.