Micozele cutanate - cum le prevenim

1 2 jpg jpeg

Micozele cutanate sunt infecţii ale pielii cu microorganisme. Acestea au o biologie simplă, dar potenţial patogenă pentru oameni.

Micozele cutanate sunt infecţii ale pielii cu microorganisme cu o biologie simplă, dar potenţial patogenă pentru oameni, denumite generic fungi sau ciuperci. Atunci când există condiţii favorabile pentru creşterea lor, cum ar fi căldura, umiditate, imunitate scăzută sau utilizarea de antibiotice sistemice pe termen lung, care pot modifica echilibrul pielii, aceste ”ciuperci” se reproduc şi apoi încep să provoace boli.

Micozele cutanate - prevenţie

  • Obiceiurile de igienă sunt importante pentru prevenirea infecţiilor fungice. Iată câteva sfaturi care ar trebui urmate:
  • Uscarea corpului foarte bine după baie, în special în locurile în care pielea se pliază, cum ar fi axile, zona inghinală şi degetele de la picioare
  • Evitarea folosirii hainelor ude pentru perioade lungi de timp
  • Evitarea folosirii unor obiecte personale (haine, încălţăminte, piepteni, prosoape, capace) ale altor persoane
  • Atenţie la starea pielii şi părului animalelor de companie. Orice modificare, cum ar fi absenţa părului ar trebui să fie evaluată de un medic veterinar
  • Evitarea hainelor groase şi strâmte, a ţesăturilor sintetice, în special în cazul lenjeriei. Este de preferat bumbacul

Este important de stabilit daca exista o suspiciune de boli asociate micozelor cutanate. Atunci cand sunt grave, rezistente la tratament si extinse. Şi sunt insotite de simptome generale precum slabiciune, dureri articulare sau musculare, stari gripale, urinari frecvente, sete excesiva, tremuraturi, etc.. Pot prevesti alte afectiuni precum diabetul si in general boli care slabesc sistemul imun.

Un exemplu frecvent il reprezinta candidoza regiunii genitale barbatesti. Sau a mucoasei orale, care prevesteste posibilitatea diabetului zaharat. In cazurile in care este asociata cu alte afectiuni mai grave, tratarea strict a ciupercii va duce probabil la recidiva a bolii de piele. Un alt aspect pe care trebuie sa il luam in seama este terenul pe care se dezvolta boala, respectiv zonele de frictiune expuse la umezeala.