Metode simple pentru a-ţi păstra ochii sănătoşi la orice vârstă

1 protectia ochilor jpg jpeg

Examenele oftalmologice, indiferent de vârsta pe care o avem, ne pot ajuta să avem o vedere mai bună. Se întâmplă, adesea, ca oamenii să considere că văd foarte bine, dar, când îşi pun prima pereche de ochelari sau primele lentile de contact, văd lumea într-o altă perspectivă, mai clară. Abia atunci conştientizează problemele oftalmologice pe care nu le-au tratat din timp.

Şi asta pentru că bolile de ochi pot trece neobservate multă vreme, deoarece unele dintre acestea nu prezintă simptome în stadiul incipient. De pildă, aproape toţi oamenii au astigmatism, într-o mai mică sau mai mare măsură. Însă, nu întotdeauna manifestările sunt atât de grave încât să necesite acţiuni de corecţie, precum ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenţie chirurgicală. De aceea, vizitele periodice la un medic oftalmolog şi la un optometrist sunt recomandate pentru identificarea bolilor încă din stadiile incipiente, când tratamentul pentru prevenirea pierderii vederii este cel mai eficient.

Pe măsură ce îmbătrânim, ochii noştri se schimbă şi riscul pentru dezvoltarea unor afecţiuni creşte. Cu toate acestea, sunt câţiva paşi simpli pe care îi putem face pentru a ne menţine ochii sănătoşi la orice vârstă. 

O dietă sănătoasă

O sănătate bună a ochilor începe cu mâncarea din farfurie. Nutrienţi ca acizii graşi omega-3, luteina, zincul şi vitaminele C şi E ne pot ajuta să evităm apariţia unor probleme de vedere, precum degenerescenţa maculară şi cataracta. Drept urmare, în dieta zilnică ar trebui incluse legume cu frunze verzi (salată, spanac, varză kale), somon, ton şi alţi peşti uleioşi, ouă, fasole şi nuci, citrice (portocale, clementine, pomelo), stridii şi carne de porc. O dietă echilibrată ne ajută, totodată, să ne menţinem greutatea. Astfel, scad şansele de a suferi de obezitate şi alte boli conexe, precum diabetul de tip 2, care este una dintre cauzele de orbire la adulţi.

Eliminarea obiceiurilor nesănătoase

Printre obiceiurile nesănătoase care ne pot afecta sănătatea se numără fumatul. Acesta contribuie la dezvoltarea unor probleme ale globului ocular, precum degenerescenţa maculară (fumătorii au un risc de trei ori mai mare de a suferi de această boală), cataracta (persoanele care fumează au un risc de două ori mai crescut de a o dezvolta) şi sindromul ochilor uscaţi (fumătorii sunt de două ori mai predispuşi de a suferi de această afecţiune).

Protejarea ochilor

Perechea potrivită de ochelari de soare ne va proteja de razele ultraviolete. Prea multă expunere la soare amplifică posibilitatea de a dezvolta cataractă sau degenerescenţă maculară. De aceea, atunci când ne alegem ochelarii de soare trebuie să ne asigurăm că au lentile polarizate, care nu permit razelor de lumină orientate orizontal să ajungă până la ochi. În special în sezonul cald, ochelarii pe care îi purtăm trebuie să fie de calitate, cu lentile care să blocheze 99% până la 100% din razele ultraviolete. Ochelarii nepotriviţi ne pot provoca dureri de cap şi disconfort la nivelul ochilor.

Totodată, dacă lucrăm în construcţii, electricitate, sudură sau alte medii care ne pot afecta ochii, este recomandat să purtăm întotdeauna echipament de protecţie. În plus, practicarea unor sporturi precum hockey, racquetball şi lacrosse poate contribui la vătămarea ochilor, de aceea protecţia este necesară.

Pentru a avea cât mai bine grijă de ochii noştri, este important să ne cunoaştem bine familia. Multe dintre afecţiunile oculare pot fi influenţate de istoricul familial sau sunt ereditare. În cazul în care unele rude au suferit sau suferă de anumite boli ale ochilor, este important să împărtăşim aceste informaţii cu medicul oftalmolog, pentru ca acesta să ne poată monitoriza vederea în mod corespunzător.