Mâncatul emoţional, un comportament pe care copilul îl învaţă

1 2 jpg jpeg

Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Universitar din Londra (Marea Britanie), a arătat că mediul din locuinţă este cel de unde copilul învaţă să mănânce pe fond emoţional.

Iar acest lucru se datorează în mare parte comportamentelor părinteşti, printre care şi oferirea mâncărurilor preferate atunci când copilul este stresat sau supărat. Bine este ca părintele să ştie că mâncatul emoţional reprezintă de fapt o legătură nesănătoasă pe care micuţul o are cu alimentele.

„Părinţii nu caută mereu strategii pozitive prin care să îi ajute pe copii să facă faţă emoţiilor, ci folosesc mâncarea drept recompensă. Tendinţa de a mânca pe fond emoţional este de fapt un factor de risc ce favorizerază apariţia obezităţii la copii. De asemenea, acest tip de comportament poate creşte în timp şi predispoziţia pentru unele tulburări alimentare precum anorexia nervoasă sau bulimia“, explică Clare Llewellyn, cercetător şef la Colegiul Universitar din Londra.

În cadrul studiului, publicat în Jurnalul Medical Pediatric Obesity, au participat 398 de copii (gemeni) cu vârsta de 4 ani. O parte dintre aceştia proveneau din familii unde existau cazuri de obezitate (fapt ce creştea riscul de apariţie a acestei probleme şi în rândul copiilor), iar ceilalţi din familii care nu aveau probleme de sănătate.

Iniţial părinţii au răspuns la mai multe întrebări legate de obiceiurile alimentare ale micuţilor (inclusiv mâncatul emoţional), după care specialiştii au comparat datele obţinute.

„Sfătuim părinţii să nu mai folosească mâncarea drept recompensă în cazul copiilor. Indicat este să încerce să discute cu ei, să-i facă să povestească despre ceea ce simt şi să-i ajute să facă mai uşor faţă emoţiilor. Mâncarea nu este o soluţie în acest caz“, adaugă Clare Llewellyn.