Mamografia 3D ne ajută să diagnosticăm tumorile: ”După această vârstă controlul trebuie făcut în fiecare an!”

1 2 jpg jpeg

”Tomosinteza înseamnă că în timpul unei scanări sunt achiziţionate mai multe proiecţii ale sânului din unghiuri multiple. Ulterior, proiecţiile sunt procesate obţinând o serie de imagini ale ţesutului mamar cu grosime de un milimetru, astfel încât ele sunt folosite pentru a realiza o reconstrucţie tridimensională a sânului. Aparatul deţine o tehnologie direct digitală, permiţând vizualizarea imediată atât a proiecţiilor, cât şi a imaginii 2D şi a imaginii recompuse 3D a sânului. Softul de ultimă generaţie permite realizarea imaginilor 2D în timpul vizualizării imaginilor de tomosinteza, astfel se elimina expunerea ulterioară la radiaţia X şi se reduce gradul de iradiere a sânului”, explică Ioana Neciu, medic primar radiologie imagistică medicală, competenţe Ecografie generală şi Senologie la Spitalul Militar Central.

În ceea ce priveşte avantajele unei astfel de proceduri, ea arată că, prin obţinerea de imagini tridimensionale ale sânului se permite reducerea interferenţei şi a suprapunerilor de ţesut, astfel încât pot fi evidenţiate mult mai uşor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sân dens, care prezintă un risc crescut (factori de risc de cancer mamar existenţi în familie sau cu antecedente personale care favorizează apariţia bolii).

”Mamografia clasică este o expunere pe un film radiologic simplu, în timp ce mamografia digitală se face pe suportul digital, electronic şi avantajul este că cel din urmă este mai sensibil şi atunci doză de iradiere este scăzută (de 10 ori mai mică decât la mamografia clasică) şi rezoluţia este mai mare (calitate superioară a imaginilor). Până la 40 de ani, sânul femeii este dens şi informaţiile furnizate de mamografie sunt reduse. în acest caz, raportul dintre beneficiu-risc este în favoarea riscului.

De aceea, în toate ţările, screeningul se face la vârstă de peste 40 de ani, mamografia digitală fiind principala metodă de depistare precoce a cancerului mamar, la femeile cu vârstă peste 40 de ani. După această vârstă, controlul se realizează la o perioada de 1-2 ani. în cazul persoanelor care au vârstă sub 40 de ani, se face mamografie la recomandarea medicului, ca o excepţie de la regulă, la femeile care au leziuni suspecte, depistate ecografic. Femeile gravide, de obicei, nu fac mamografie. Doză de iradiere la mamografie este foarte mică, mult mai mică decât la o examinare computer-tomografică sau alte radiografii, în special cu mamograful de ultima generaţie. Mamografia digitală cu tomosinteza este adecvată în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu ţesut mamar dens”, detaliază dr Neciu.

Ea afirmă că mamografia digitală cu tomosinteza permite detecţia şi diagnosticarea precoce a tumorilor mamare – chiar şi a celor de mici dimensiuni – şi creşte acurateţea diagnosticului.

”Detectarea precoce a cancerului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului şi, implicit, se reduce numărul deceselor cauzate de cancer de sân la persoanele cu vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani şi, în special, la cele după 50 de ani. Chiar şi în cazul investigaţiilor cu rezultate favorabile se recomandă repetarea mamografiilor anual, mai ales dacă există antecedente de cancer în familie. Cancerele depistate în stadii incipiente necesită mai puţine intervenţii chirurgicale invazive, chimioterapie mai puţin toxică şi permit utilizarea tehnicilor chirurgicale care conservă sânul, toate acestea ducând la un rezultat mai bun şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientelor”, conchide dr. Ioana Neciu.