Mamografia 3D depistează anomaliile sânilor

2 2 jpg jpeg

Cea mai modernă metodă pentru detectarea leziunilor la nivelul sânului, mamografia digitală cu tomosinteză sau 3D detectează tumorile chiar din fazele incipiente, ceea ce creşte şansele de tratament ale pacientei.

Examinarea este una avansată, fiind considerată cea mai modernă metodă de screening al cancerului de sân. Deşi precizia nu este 100%, această tehnică oferă în prezent cel mai corect diagnostic.

Pentru a realiza analiza, medicul foloseşte computerul şi doze mici de raze X. Se creează, astfel, o imagine tridimensională a sânului, la rezoluţie mare, prin care detaliile ţesutului mamar sunt clar relevate. În timpul procedurii, sânul este apăsat de aparat, care se mişcă pe o traiectorie curbă, ceea ce face ca pacienta să resimtă un mic disconfort. Medicul îi va cere persoanei să stea nemişcată şi să nu respire câteva secunde pentru precizia imaginii.

Cui îi este recomandată mamografia 3D

Cu ajutorul mamografiei digitale cu tomosinteză, sânul este vizualizat din diferite unghiuri, deci orice anomalie se poate observa mai clar, reducând numărul de investigaţii suplimentare. Dacă pacienta are sânii foarte denşi, acest tip de analiză oferă rezultate mai precise decât mamografia convenţională. Procedura este recomandată femeilor cu vârste de peste 40 de ani, o dată la 1-2 ani. Pentru că implică o doză mică de iradiere, mamografia digitală cu tomosinteză nu se recomandă femeilor însărcinate.

Ce e bine să ştii înainte de procedură

  • E indicat să faci mamografia la o săptămână după menstruaţie, nu înainte
  • Informează-ţi medicul despre orice afecţiuni ale sânului pe care le-ai avut în trecut şi dacă ai făcut operaţii sau anumite tratamente. Dacă mai ai foile de diagnostic şi tratament, pune-le la dispoziţia medicului.
  • Nu purta bijuterii.
  • Examinarea durează între 15 şi 30 de minute.