Un studiu al oamenilor de ştiinţă suedezi de la Universitatea Karolinska a arătat că abilitatea organismului de a descompune medicamentele poate fi strâns legată de expunerea la lumina naturală şi poate varia în funcţie de anotimp.

Aceste constatări ale specialiştilor oferă o explicaţie cu totul nouă la efectele diferite pe care le au medicamentele asupra pacienţilor. Se pare că există o conexiune între lumina solară, eliberarea de vitamina D în organism şi concentraţia de medicament care este administrată.

De pildă, atunci când organismul are parte de mai multă lumină naturală, se produce o cantitate mai mare de vitamina D. Acest fapt atrage după sine o creştere a nivelului de enzime din ficat care descompun mai rapid substanţele din medicamente.

„În cazul în care se accelerează procesul de descompunere a medicamentelor, este nevoie de o cantitate mai mare de medicament pentru ca acesta să fie eficient”, precizează Jonatan Lindh, unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la realizarea studiului.