Lucruri esenţiale pe care trebuie să le urmăreşti în dezvoltarea copilului tău

1 femeie si copil pe deal jpg jpeg

Copiii trebuie învăţaţi şi urmăriţi îndeaproape în toate stadiile dezvoltării lor. Fie că este vorba despre cea fizică sau cognitivă, părinţii au responsabilitatea directă de a se implica în sănătatea celui mic. Problemele pot apărea la orice vârstă, iar un copil căruia i se oferă atenţie şi îngrijire atunci când are nevoie va reuşi să atingă vârsta maturităţii fără evenimente care îl pot pune în pericol.

Niciun părinte nu îşi doreşte un copil bolnav, iar prevenţia este cel mai bun tratament. Iată care sunt câteva dintre lucrurile esenţiale pe care trebuie să le urmăreşti:

Postura

Timpul petrecut pe scaun la grădiniţă, la şcoală, dar şi acasă, în faţa computerului sau a laptopului poate crea probleme pe termen lung în cazul copiilor cărora părinţii nu le urmăresc postura. Acest aspect funcţionează şi ca măsură preventivă atunci când poţi observa semne care indică spre o posibilă afecţiune precum scolioza. Aceasta deformare a coloanei poate fi corectată prin măsuri specifice, dacă se intervine de la o vârstă fragedă. 

Dacă observi o postură neobişnuită, cere recomandarea unui specialist. Poziţia greşită a spatelui şi a umerilor este influenţată şi de greutatea ghiozdanului pe care copilul este obligat să îl poarte în fiecare zi la şcoală, dar şi de alte afecţiuni, precum obezitatea. Învaţă-l pe copil să aprecieze un stil de viaţă activ şi să iubească sportul.

Vederea

Un copil sănătos poate întâmpina probleme pe care nu le recunoaşte. Defectele vederii sunt unele dintre acestea şi trebuie investigate înainte să devină serioase. Acest lucru poate fi rezolvat prin controale care devin parte din rutina îngrijirii copilului. Pediatrii şi medicii de familie se vor ocupa de aceste aspecte atunci când le faci o vizită la cabinet şi te vor informa dacă cel mic are nevoie de investigaţii amănunţite. 

Simptomele care indică o posibilă problemă includ durerile de cap, mijirea ochilor sau vederea înceţoşată. Nu aştepta până în momentul în care situaţia se înrăutăţeşte şi prezintă-te cu copilul la toate programările la medic, înainte ca problemele să se instaleze.

Comportamentul

Printre problemele care pot apărea în comportamentul copiilor se numără tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate, cunoscută şi ca ADHD. Este important să poţi face deosebirea dintre această afecţiune şi o personalitate energică sau o perioadă în care copilul nu reuşeşte să se concentreze. 

ADHD-ul afectează în mod direct toate interacţiunile şi viaţa socială a copilului şi au efecte severe din cauza incapacităţii de concentrare şi antrenare într-o activitate de durată. Hiperactivitatea este normală în viaţa copiilor de vârste mici, mai ales în cazul băieţilor, aşa că doar atunci când observi semne îngrijorătoare trebuie să te adresezi unui specialist. Este important să acorzi atenţie comportamentului copilului, deoarece această tulburare este prezentă încă de la naştere şi simptomele pot fi observate timpuriu. Doar când acestea se manifestă atât acasă, cât şi la şcoală sau grădiniţă, în aceeaşi măsură, pot deveni adevărate semnale de alarmă.

Gândirea

Odată cu înaintarea în vârstă, copilul tău va trece prin diferite perioade marcate de percepţia pe care o are asupra vieţii şi de cunoştinţele pe care le acumulează. Indiferent dacă acesta este încă un copil sau se îndreaptă spre adolescenţă, trebuie să observi schimbările pe care le manifestă. Acest lucru te va ajuta să identifici tendinţele negative pe care le poate avea, precum anxietatea sau depresia. 

Ele pot fi cauzate atât de schimbări hormonale în perioada apropiată pubertăţii, dar şi de fenomene grave, precum bullyingul. Tulburările de sănătate mintală sunt mai frecvente în cazul copiilor care trec prin episoade de violenţă frecvent, în timp ce se află la şcoală sau la locul de joacă. În acest timp, cei expuşi unor astfel de comportamente devin din ce în ce mai retraşi, prezintă dureri de cap, mănâncă mai puţin şi refuză chiar să mai plece din casă. 

Ia toate măsurile pentru ca cel mic să se simtă înţeles şi apreciat şi să aibă mereu încredere în tine. Fii alături de el şi nu ignora efectele sau cauzele pe care le pot avea gândurile negative.

Părinţii vor veghea mereu asupra copiilor lor, indiferent de vârstă. Să-l vezi că se dezvoltă sănătos şi fericit presupune şi implicare directă în acest proces. Mergi cu el la vizitele medicale obligatorii şi nu aştepta până în ultimul moment pentru a adresa o problemă. 

Sursa foto: unsplash.com