Limba-cerbului: ce poţi trata cu această plantă

1 remedii laxative jpg jpeg

Cunoscută sub numele de năvalnic, limba-cerbului este o specie de ferigă erbacee perenă, care are o serie de proprietăţi tămăduitoare. Iată ce probleme de sănătate poţi ameliora cu ajutorul remediilor din această plantă!

Originară din Europa, această plantă face parte din familia Aspleniaceae, creşte în zonele umede şi umbroase şi este des întâlnită în păduri, lângă pâraie, în peşteri sau în scorburi. Frunzele sunt în formă de limbă de cerb, de unde şi numele său. Primul care a folosit această plantă a fost medicul grec Galenus, care este considerat al doilea cel mai important medic dintre doctorii greci antici, după Hipocrate. Galenus a folosit limba-cerbului ca remediu împotriva diareii şi dizenteriei, o inflamaţie acută a intestinului. Limba-cerbului este cunoscută pentru proprietăţile emoliente, expectorante, diuretice şi cicatrizante. Frunzele se culeg vara şi se pot folosi atât pentru uz intern, sub formă de ceai, dar şi pentru uz extern ca unguent şi ca decoct pentru scalp.  

Antitusiv natural

Datorită efectului expectorant, limba-cerbului este indicată în calmarea tusei şi în tratarea bolilor de plămâni. De asemenea, ceaiul de limba-cerbului este de mare ajutor în timpul virozelor.

Ameliorează simptomele bolilor hepato-biliare

Ceaiul de limba-cerbului este recunoscut pentru ameliorarea simptomele bolilor hepato-biliare. În caz de greţuri, vărsături, dureri abdominale, oboseală sau senzaţie de slăbiciune, se recomandă o cură cu ceai de 12 zile sau în funcţie de recomandările medicului.

Te scapă de părul gras

Dacă ai probleme cu seboreea sau cu părul gras, decoctul de năvalnic te poate ajuta. Fierbe câteva frunze într-un vas cu apă, apoi clăteşte-ţi părul cu această soluţie după ce te-ai spălat pe cap. Repetă procedeul de câte ori este nevoie.

Tratează pielea sensibilă

Datorită efectului cicatrizant, limba-cerbului este o plantă excelentă în tratarea arsurilor (inclusiv cele solare), eczemelor şi a rănilor uşoare. Prepară o infuzie din aceste frunze şi lasă-o la răcit. Tamponează uşor zona cu probleme cu ajutorul unei feşe sterile.

Leac contra durerilor de rinichi

Ceaiul se foloseşte des ca tratament în calmarea durerilor cauzate de pietrele la rinichi şi ajută la funcţionarea normală a rinichilor şi a vezicii urinare. Dacă te confrunţi cu aceste probleme, pune la fiert câteva frunze tocate de limba-cerbului împreună cu coaja de la o portocală netratată. Lasă-le la infuzat timp 4 minute, apoi strecoară. Bea ceaiul câteva săptămâni, 1 cană dimineaţa şi 1 seara sau în funcţie de recomandările medicului.

Contraindicaţii

Supradoza cu ceai de limba-cerbului poate duce la un deficit de vitamina B1. De aceea, este indicat să ceri părerea medicului înainte de a urma un tratament pe termen lung. De asemenea, ceaiul nu este indicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Citeste si: Cele mai bune remedii pentru „curăţarea“ sângelui

Cum prepari ceaiul

Specialiştii spun că frunzele acestei plante au mai multe beneficii dacă sunt folosite în stare proaspătă, deoarece dacă se vor usca şi multe proprietăţi se vor pierde odată cu acest proces. Iată cum poţi prepara ceai de limba-cerbului!

•    Pune 250 ml de apă la fiert împreună cu 2 linguriţe de plantă şi lasă-le pe foc.

•    După ce s-au fiert, lasă la infuzat pentru 5-10 minute, strecoară şi lasă ceaiul la răcit.

Se consumă 2-3 căni pe zi sau în funcţie de recomandările medicului.

Citeste si: Uimitoarele calităţi ale năpraznicului. Iată cum îţi poate fi de ajutor planta!